Православната църква празнува днес един от големите си празници – Петдесетница. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя. Смята се, че на този ден Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат.

Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква, тъй като се смята, че на него Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

„На този ден преобразени от Светия Дух светите апостоли започнаха своята проповед, започнаха да вършат своето апостолско служение. Това, което им нареди Господ и Исус Христос – той им каза „Идете и научете всички народи като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Светия Дух и ги учите на всичко, което съм ви заповядал“. И от тогава до ден днешен Словото Божие се разпространява, членовете на Светата съборна апостолска църква се увеличават, за да поемат по пътя, който води към Царството Божие“, обясни за БНР Врачанският митрополит Григорий.

На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а по време на особеното празнично богослужение от олтара се хвърлят орехови листа, напомнящи огнените езици над светите апостоли. Клончетата се отнасят по домовете за благословение.

За Петдесетница днес от 9:30 часа в патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски“ ще бъде отслужена Света литургия.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви