Бразилия прехвърли 500 000 смъртни случая, причинени от COVID-19, заяви министърът на здравеопазването Марсело Куейрога, съобщава „Дойче веле“.

„500 000 човешки живота са загубени поради пандемията, която засяга нашата Бразилия и света“, написа в Туитър министърът, без да уточнява баланса от последните 24 часа.

Куейрога посочи още, че работи „неуморно да ваксинира всички бразилци в най-кратки срокове и да промени този сценарий, който ни измъчва повече от година“.

Към петък министерството му е регистрирало 498 499 смъртни случая, като средно през последните седем дни случаите са над 2000 на ден. Според медиен консорциум, който обединява основните прес групи в страната и извършва баланси въз основа на доклади от регионалните правителства, следобед вече са регистрирани 500 022 жертви.

Бразилия има 212 милиона жители и е втората страна, прехвърлила бариерата от 500 000 смъртни случая, след САЩ.

През тази година южноамериканската държава преживя втора вълна на пандемия, като балансът достигна над 4000 смъртни случая на ден. По същия начин съществуват страхове от трета вълна, с ново покачване на кривите на заразата и смъртността.

Според последния седмичен доклад на Фондация Fiocruz, водеща организация в медицинските изследвания, Бразилия изпитва „критична“ ситуация с „високо плато смъртни случаи и възможност за влошаване през следващите седмици с пристигането на местната зима.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви