задушница
Движението се ограничава заради Задушница

В събота преди Петдесетница църквата извършва заупокойна панихида за душите на умрелите. Този ден народът нарича Черешова задушница, но също така Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше. В църквата християните измолват прошка за душите на техните починали близки. Тя се отбелязва в съботния ден преди Петдесетница (50 дни след Великден) и е една от трите големи панахиди в годината, посветена на починалите ни близки.

На този ден всеки християнин отдава почит на починалите и се моли за опрощаване на греховете им.

Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Според църковното предание след Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, тъй като след това той се затваря.

С други думи, това е времето, в което близките на починалия се грижат за неговата душа. Всъщност става дума за т.нар. Вселенска задушница, която се прави от всички православни църкви по света. В страната ни тя се нарича Черешова задушница, тъй като това е най-популярният плод по това време на годината, който се раздава.

Характерно и различно от другите задушници е, че на тази жените подобно на Великден отново боядисват червени яйца.

(На места това се случва още на Спасовден) и в подавката има череши, освен характерното варено жито и хляб – украсен с кръст или начертан с нещо остро.

Рано сутрин след изгрев слънце или следобед преди залез, носят раздавката на гробищата. Преди да тръгнат, хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат, за да не я смутят.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян, за да избяга дяволът, прелива се с вино или вода, пали се свещичка.

Нашите предци нарекли тази задушница Черешова, защото първото опитване на черешите става след като първи „опитат“ от черешите покойниците.

На следващия ден е Петдесетница – петдесети ден от Великден и църквата чества слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Смята се за деня, в който е създадена Христовата църква.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви