Пучини
Празник за любителите на Пучини

След големия успех на „Йохан Щраус гала“, под палката на Цанислав Петков – на 15-и юни, въпреки студеното време и дъжда, в събота – 19-и юни, събота, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас мащабната оперна гала „Вива Пучини“, под палката на маестро Иван Кожухаров, ще бъде четвъртото събитие от богатата програма на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“.

Те са осъществявани от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Маестро Кожухаров е известен с неоспоримия факт, че превръща всеки концерт и спектакъл, дирижирани от него, в музикално-естетско събитие.

Тази година фестивалът „Емил Чакъров“ започна за първи път през м. юни, а не през м. юли, както обикновено. В съботната вечер солистите, оркестърът и хоровият състав на Бургаската опера ще изпълнят едни от най-известните арии, дуети, ансамбли и хорове от творчеството на великия италиански композитор Джакомо Пучини.

Сопраните Йоана Железчева, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, тенорите Даниел Дамянов и Яни Николов, баритонът Александър Крунев и басът Делян Славов ще представят на сцената на Летния театър емблематични Пучиниеви шедьоври.

Диригент на хоровия състав, който ще внесе мащабно звучене и нюанси на драматизъм, характерен за творчеството на Пучини, е Невена Михайлова. Концертмайстор е Йордан Ковачев.

Вива Пучини
Ще чуем най-известните арии

В богатата програма ще прозвучат: Интермецо от операта „Манон Леско“, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас, Ария на Манон от същата опера, която ще бъде представена от сопраното Йоана Железчева. Тя ще пее и в дует от II-ро действие на „Манон Леско“ с тенора Даниел Дамянов.

Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Йоана Железчева ще изпълнят фрагменти от операта „Турандот“, заедно с Даниел Дамянов, баса Делян Славов, баритона Александър Крунев, тенорите Любомир Тодоров, Милен Динолов и хоровия състав на Бургаската опера.

Прословутият дует на Тоска и Скарпия от I-во действие на операта „Тоска“ ще представят Нона Кръстникова и Александър Крунев. Ария на Тоска „Vissi d’arte” ще изпълни Йоана Железчева.

В програмата на оперната гала ще прозвучат фрагменти от една от най-популярните опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“: Ария на Бътерфлай, в изпълнение на Нона Кръстникова и Ария на Пиркентон, която ще изпее младият тенор Яни Николов.

Партитурите на гениалния Пучини са характерни с лирична музикална концепция – искрено-топла мелодика, бликаща емоционалност, романтични оттенъци и драматизъм. Музиката на Пучини изобилства от мелодични арии, дуети и ансамбли, в които се отразяват с психологическа вещина образите на героите.

Важна роля в цялостната постановка е отредена и на оркестъра, а лайтмотивите се проявяват в тъканта на сценичното действие в зависимост от душевните състояния на героите.

Билети за оперната гала „Вива Пучини“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, на касата на Летния театър – преди събитието, както и в мрежите на Eventim и Grabo.

Важно!

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, на Летен театър – Бургас ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост е 50 %.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви