Фасове
Филип Морис започва кампания за чисти плажове

Филип Морис България стартира през месец юни национална кампания #ПромениКартинката, като намерението в крайна сметка е да се намали изхвърлянето на фасове по плажовете.

Кампанията започва с 46 плажни ивици, като по-късно по всяка вероятност ще се пренесе и в градска среда – на места, на които най-често се изхвърлят фасове.

Фасове може да се видят (се изхвърлят) къде ли не – по улици, тротоари, канавки, шахти, но осеяните с тях плажове наистина заслужават да дадат старт на такава кампания.

Фасове
Ти ще си тръгнеш, но те ще останат

Всъщност българската кампания следва интернационалната. За да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове на глобално ниво Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) стартира през 2020 г. глобалната инициатива „Our World is not an Ashtray“ (Нашият свят не е пепелник).

Амбицията на компанията е да намали евентуалното негативно външно въздействие от своите продукти.

Как започва кампанията в България

Разбира се, най-важното е да се повиши информираността за проблема със замърсяването на обществените пространства с цигарени фасове. В началото на новия сезон вниманието на плажуващите по Черноморието ще бъде привлечено с атрактивни изображения към замърсяването с цигарени фасове на плажните ивици.

Фасове
Не ги садете в пясъка, не поникват

Цигарените филтри са най-големият замърсител на плажовете и най-широкоразпространената форма на боклук в океаните. Всяка година се изхвърлят над 800 тона цигарени фасове в околната среда, като за разграждането им са нужни от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия, показват редица изследвания.

С изображенията по българските плажове това лято инициаторите на кампанията искат да накарат потребителите да се замислят защо е важно цигарените фасове да се изхвърлят само на предназначените места за общ битов отпадък.

Обмисля се възможността и за специални кошчета по примера на други държави.

„С кампанията #ПромениКартинката се надяваме да събудим еко-съзнанието на пълнолетните потребители, да ги запознаем с фактите, свързани с проблема и в дългосрочен план да предизвикаме реално намаляване на замърсяването с фасове в България“, заявява Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България.

Филтърът на цигарите съдържа целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса (не става дума за нефтопродукт – б.р.). Това се потвърждава и от новата европейска Директива за пластмасата за еднократна употреба (Директива 2019/904/ЕС), допълва Якова.

фасове
Дали ще е приятно да ги видите и следващото лято?

Оказва се, че едва 13% от хората знаят, че във филтъра има пластмаса.

Но това е пластмаса, която не може да се рециклира и изходът е само един – изхвърляне в кошчето за битов отпадък. Въпросът с изхвърлянето на фасовете на правилното място обаче се усложнява от факта (резултат от изследвания), че повече от 60% от цигарите се пушат извън дома.

Диляна Якова отбелязва, че от 3 юли върху цигарените кутии ще има напомняне, че фасовете се трябва да се изхвърлят в кошчетата, а не на произволни места.

Снимки: Филип Морис България

1 КОМЕНТАР

  1. Когато почнат да глобяват странджанските говеда , тогава ще има резултат, в гърция е 200€ глобата

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви