Най-големите грубияни на пътя карат...

Винаги ни е изглеждало, че агресивното и неадекватно поведение на пътя е по-характерно за собствениците на едни модели, и по-рядко при други. Но сега беглите ни наблюдения се потвърждават и от статистиката. Сайтът Insurify е подбрал данни за 2.5 милиона автомобила, свързани със застрахователни претенции. И е извел данни по марки и модели колко често водачите им са склонни да отнемат предимство, да не спират на стоп и да се държат агресивно срещу други участници в движението. Кои са най-големите грубияни на пътя?

За съжаление данните са само за щатския и канадския пазар. Но ни се струва, че изводите няма да са много по-различни от тези за Европа и България: грубияните най-често седят зад волана на германски спортни автомобили.

Като цяло в Америка едва 23.1 на хиляда водачи са вписани в протоколите за поведение, окачествено като грубо. Но при автомобилите в челната десетка на списъка този показател е двойно по-висок, а при лидера в класацията – почти тройно.

Освен това най-големите грубияни карат отчетливо по-мощни автомобили.

Средната мощност на леките коли (без пикапи) по щатските пътища е 120 конски сили, но средната мощност на моделите в този Топ 10 е 230 коня.

10. Audi A4
Документирани груби шофьори: 44.8 на хиляда
Средна цена: 39 000 долара
Средна мощност: 201 конски сили
Мощен двигател, компетентно управление и пъргаво пътно поведение: може би качествата на А4 идват в повече за някои от собствениците и ги подтикват към неразумно поведение. Шофьорите на А4 са особено зле при даването на предимство на пешеходци: при тях това нарушение е с четири пъти по-голяма честота от средното за страната.

9. Honda Element
Груби шофьори: 45.4 на хиляда
Средна цена: 8 269 долара
Средна мощност: 166 конски сили
Квадратестата Honda, насочена към по-млади клиенти, бе спряна от производство през 2011, но все още се радва на култов статут. Но шофьорите й двойно по-често от средното отнемат предимството на други участници в движението.

8. Hyundai Veloster
Груби шофьори: 46.0 на хиляда
Средна цена: 18 900 долара
Средна мощност: 201 конски сили
Корейците рекламират този хечбек като забавен за гледане и каране. Но едва ли е забавно да го видиш на пътя около себе си, защото

шофьорите му са сред шампионите по отнемане на предимство, и са на шесто място по най-много глоби за превишена скорост.

7. Acura ILX
Груби шофьори: 46.6 на хиляда
Средна цена: 25 920 долара
Средна мощност: 201 конски сили
Acura е малко по-луксозна дъщерна марка на Honda, насочена почти изцяло към американския пазар, а ILX е всъщност леко префасониран Civic. Собствениците на този модел са точно два пъти по-груби от средното за Америка.

6. Acura TLX
Груби шофьори: 47.0 на хиляда
Средна цена: 37 500 долара
Средна мощност: 272 конски сили
По-големият и по-мощен седан на Acura вече не е версия на Honda, а е построен върху собствена, отделна платформа. Шофьорите му са шампиони в неспазването на знак Stop: със 72.1% по-често от обичайното.

5. Toyota Celica
Груби шофьори: 47.6 на хиляда
Средна цена: 4 430 долара
Средна мощност: 140 конски сили
Celica не се произвежда от 2005, но си остава популярен модел по пътищата – отчасти заради спортното си поведение, отчасти заради завидната си надеждност. Ниската й цена я прави предпочитан избор от млади шофьори – а това обяснява и по-високия дял на агресивните изпълнения.

4. Subaru WRX
Груби шофьори: 49.7 на хиляда
Средна цена: 27 495 долара
Средна мощност: 268 конски сили

Джеръми Кларксън отдавна обяви тази кола за любимия модел на градските хулигани на Острова.

Явно подобно е положението и отвъд океана, където шофьорите на WRX изпъкват особено с нарушения при смяна на лентата и при изпреварвания – съответно 2.5 и 2.3 пъти по-често от средното за страната.

3. Audi A5
Груби шофьори: 54.3 на хиляда
Средна цена: 45 045 долара
Средна мощност: 261 конски сили
Едва ли ще ви учуди, че шофьорите на Audi A5 са сред най-честите нарушители на дистанцията до предната кола. Те не спират на червено 1.5 пъти по-често от средното, и не спират на пешеходни пътеки шокиращите 8.8 пъти по-често.

2. BMW Серия 7
Груби шофьори: 56.2 на хиляда
Средна цена: 86 800 долара
Средна мощност: 335 конски сили
В Западна Европа „седмицата“ е кола за директори, и нерядко е управлявана от шофьори. В Америка обаче очевидно не е така, защото водачите на Серия 7 имат над двойно повече грубиянски прояви от средното.

1. BMW Серия 4
Груби шофьори: 58.9 на хиляда
Средна цена: 45 600 долара
Средна мощност: 255 конски сили
Елегантното спортно купе изглежда е магнит за нервни и самонадеяни шофьори отвъд Океана. И потвърждава стереотипа, че онези със спортните коли са най-чести нарушители. Собствениците на „четворката“ имат средно с 2.5 пъти повече пътни инциденти от средното, не спират на пешеходна пътека 9.7 пъти по-често от средното и не спират на червен светофар 1.7 пъти по-често.

Най-благите шофьори
Данните на Insurify показват и кои са най-възпитаните шофьори: те са зад воланите на Nissan X-Terra, Honda Ridgeline и Land Rover Range Rover. При тези три модела грубиянските прояви са наполовина по-редки от средното за Америка, и близо четири пъти по-редки, отколкото при BMW Серия 4.

Смятате ли, че американската класация отговаря на състоянието на нещата в Европа? И кои тукашни модели биха попаднали в Топ 10, ако разполагахме с подобна статистика в България? Споделете какво мислите в коментарите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви