Кремъл настоя, че членството на Украйна в НАТО ще бъде „червена линия“ за Москва и че е притеснена от говоренето, че някой ден Киев може да получи план за действие за членство, информира „Ройтерс“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи това изказване ден след като президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в Женева. Песков заяви, че срещата като цяло била положителна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че искал ясно „да“ или „не“ от Байдън относно даването на Украйна на план за присъединяване към НАТО.

Байдън каза, че Украйна трябвало да изкорени корупцията и да изпълни други критерии, преди да може да се присъедини.

Песков каза, че Москва следи отблизо ситуацията.

„Това е нещо, което наблюдаваме много внимателно и това наистина е червена линия за нас – що се отнася до перспективата Украйна да се присъедини към НАТО,“ каза Песков пред радиостанция „Ekho Moskvy“.

„Разбира се, това (въпросът за членския план за Украйна) поражда нашите притеснения“, каза той.

Песков заяви, че Москва и Вашингтон са се съгласили на срещата на върха в Женева, че трябва да проведат преговори за контрол на оръжията възможно най-скоро.

Байдън и Путин се договориха на срещата на върха да започнат редовни преговори, за да се опитат да поставят основите за бъдещи споразумения за контрол на оръжията и мерки за намаляване на риска.

Заместник-руският външен министър заяви по-рано в четвъртък, че Москва очаква тези преговори с Вашингтон да започнат до седмици. Той направи коментарите в интервю във вестник, публикувано на уебсайта на външното министерство в четвъртък.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви