Изложба
Какво са подарявали на Тодор Живков

Изложба- колекция от подаръци, които бившият „първи“- Тодор Живков е получавал през годините на своето управление, е представена в Созопол. „Изложбата ни гостува от Музея в Правец, ще остане до септември, и е насочена предимно към младите.

Да дойдат тук и да я видят, за да могат да получат информация за това, какво е било по време на социализма, който те не са преживели“, разказа пред „Труд“ директорът на Археологическия музей в Созопол- Димитър Недев.

Вещите са дарявани в продължение на десетилетия след гостувания на държавни личности или след правителствени посещения на Живков. Например Леонид Брежнев му е подарил ювелирен кораб, Михаил Горбачов- фруктиера от кристал със сребърен обков и аметист, а Кадафи – седло за камила

Изложените подаръци са 80 предмета, сред които писалка от папа Йоан Павел Втори, статуетки на божества от Африка, както и сребърни свещници от Азия и арабските страни.

Има също сервизи за чай с инкрустирани камъни от палестинския лидер Ясер Арафат, както и съдове за плодове от Ким Ир Сен, миниатюрен модел на Тадж Махал- от Индира Ганди и автентичен самурайски аксесоар от японското императорско семейство. „Най- интересна е вазата от Ташкент, която е с неговия образ“, коментира Димитър Недев. Има още препис на Евангелие от 17 в. и колекция от златни монети, която е подарък от Българската народна банка.

„Подаръците са по различни направления- свързани с честванията за „1300 години България“, с посещенията на дипломатическия корпус, с Олимпийското движение, с визити на лидери и негови визити при тях и т.н.“, каза Димитър Недев.

КРОСС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви