Това се казва товар
Това се казва товар

Пътническият автомобил може да превозва около 400-500 кг. Полезният товар, обявен от производителя, включва пътници и багаж, който се побира в товарния отсек. Въпреки това, шофьорите често транспортират обемисти предмети на покрива на колата. На багажник върху покрива са монтирани метални варели, железни листове, дивани, велосипеди и какво ли още не. Във форумите някои шофьорите се хвалят, че по този начин са превозили повече от 100 кг по този начин.

Какво обаче е оптималното тегло, което може да се транспортира в багажник върху покрива без риск от инцидент или повреда на автомобила? Ако багажникът е стандартен, сертифициран е от производителя и е закрепен от него, обикновено посоченото тегло е 100 кг. Това обаче съвсем не означава, че всяка кола може да издържи толкова.

При малките автомобили от клас „А“ често таванът не издържа на големи натоварвания и буквално започва да се руши, особена на местата, на които е закрепен решетъчният багажник. А това означава, че всеки производител посочва теглото на багажа индивидуално за конкретния модел.

Обикновено седаните от клас „В“ носят не повече от 60 кг върху покрива си. Кросоувърите и комбитата от клас „С“ могат да издържат до 80 кг, а на минивановете и всъдеходите на рамна конструкция им е позволено да превозват до 100 кг на покрива. Ограничения се дължат не толкова на издръжливостта и здравината на каросерията, колкото на стабилността на автомобила по време на движение.

Малките коли имат по-късо разстояние между двете оси и това въвежда някои ограничение за странично претоварване. При максимално натоварване на покрива центърът на тежестта се измества нагоре и това налага корекции по време на движение.

С повече товар отгоре автомобилът може да има проблеми в завои,

които преди това са били напълно безопасни за него.

Шофирането по лоши пътища с износени амортисьори също е опасно. С натоварен покрив и съответно висок център на тежестта се появяват вибрации, които не винаги се абсорбират добре. В такива случаи автомобилът може да започне да „подскача“ по пътя, а подобни подскоци със загуба на контрол върху управление и преобръщане.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви