Волейболният вицешампион „Нефтохимик“ и спечелилият промоция в елита „Дея Спорт“ ще стартират през новия сезон на Суперлигата в една група.

Това стана ясно след като Управителният съвет на БФВ утвърди на заседание новия формат на шампионата при мъжете. Той е по предложение на клубовете.

Бургаските отбори са в група „Б“ заедно с „Левски“ София, „Добруджа 07“ (Добрич), „Дунав“ (Русе), ЦСКА, „Берое 2016“ (Стара Загора), „Раковски 1964“ (Севлиево).

В поток „А“ са: „Хебър“ (Пазарджик), „Монтана“, „Марек Юнион-Ивкони“ (Дупница), „ПСК Локомотив“ (Пловдив) , „Пирин“ (Разлог), „Славия“, „Ботев“ (Луковит), „Сливнишки герой“ (Сливница).

16-те отбори в двете групи на Суперлигата са разпределени по Бергер. В първенството ще се играе по подобие на по системата на руската Суперлига. Досегашният вариант за две осмици, с разделението на отборите чрез предварителни турнири, отпада.

В двата потока съставите играят всеки срещу всеки, два пъти – като домакин и гост. След това участниците във всяка група ще играят с отборите от противоположната група. Мачовете ще бъдат четири домакинства и четири гостувания.

Следва общо класиране на 16-те тима. Първите четири тима от общото класиране добиват право за участие в плейофите.

Останалите четири ще бъдат ясни след допълнителни плейофи. В тях се играе по системата 5-12, 6-11, 7-10, и 8-9. Четирите победители от тези двойки се присъединяват към първите четири и оформят осмицата за участие в плейофите.

Три тима изпадат от Суперлигата за следващия сезон. Отборите от 13 до 16 място в класирането играят всеки срещу всеки на разменено гостуване със зачитане до момента на точковият актив. Заелият тринадесето място се спасява, 14-и, 15-и и 16-ти изпадат във втората група – Висшата лига.

Един ще получи промоция от Висшата лига, като форматът на Суперлигата за сезон 2022/2023 ще бъде намален до 14 отбора. За по-следващата година редуцирането ще продължи и ще останат 12 отбора.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви