Франция също пламна от
Франция също пламна от "дизелгейт"

Скандалът с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen в САЩ от 2015 година получава неочаквано продължение на теритоторията на Франция. Това става, след като съдът в Париж започна разследване срещу няколко производителя. Засега са повдигнати обвинения на Peugeot, Renault и Volkswagen. Те са за това, че са измамили френските потребители за нивата на вредни емисии на автомобили, произведени след 2009 година, съобщава Automotive News.

Последен под съдебното преследване попадна компанията Peugeot SA, която е част от новия алианс Stellantis. Тя е обвинена в измама на клиенти във Франция, на които е продала дизелови автомобили с екологичен стандарт Еuro 5 между 2009 и 2015 година.

Сега Peugeot трябва да плати депозит от 10 млн. евро на властите. От тях 8 млн. евро за изплащане на потенциални щети и неустойки. Както и 2 млн. долара като гаранция пред съда. Отделно от това, компанията ще трябва да предостави банкова гаранция в размер на 30 млн. евро. Тя е предназначена за покриване на потенциални щети.

Не е изключено с обвинения да са сдобият и още два марки от новия алианс – Citroen и Fiat. От Stellantis вече потвърдиха, че се води разследване срещу Peugeot, както и срещу компаниите Citroën S.A. и FCA Italy. Те трябва да се яват пред съда в Париж на 10 юни.

По-рано – на 8 юни, големият конкурент на Peugeot – френският производител Renault, също се сдоби с официални обвинения за измама на потребителите. Компанията ще плати 20 млн. за потенциални щети и неустойки. Ще трябва да предостави и банкова гаранция от 60 млн. евро.

Що се касае до Volkswagen, неговият френски „дизелгейт“ започна на 6 май. А само преди дни стана ясно, че компанията трябва да плати депозит от 10 млн. евро и да предостави гаранция от 60 млн. евро за евентуални щети.

От германския производител вече обявиха, че случващото се във Франция е нещо като възобновяване на съдебното производство,

което е приключило в Германия през 2018 година и пред Европейския съд 2 години по-късно. Затова от Volkswagen смятат, че няма как да има второ решение по същите обвинения и то трябва да бъде забранено.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви