Черноморец
Океанолозите ще обследват залива

Специалисти от Института по Океанология във Варна започнаха обследване на залива пред централния плаж в Черноморец. Те са пристигнали по покана на кмета Росен Деспов, а причината е унищожаването на плажната ивица.

Според местните хора причината за това е новото пристанище и по-специално кеят.

Съоръжението, което затваря залива до половината, е причина за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му от югоизточната, което от своя страна доведе до заблатяване на централния плаж.

Плажът
В северозападната част липсва пясъкът от плажната ивица

Кеят е строен без оценка за въздействието върху околната среда, тъй като по процедура се е водело ремонт на съществуващо пристанище, а това е довело до „необратими процеси“, които са нарушили бреговата ивица, а плажът буквално изчезва.

Портът бе построен през 2016 година с 10 млн лв. от Оперативна програма за сектор „Рибарство“ и увеличи капацитета на лодките от 70  на 110.

В едната част на плажа вече липсва пясък, а това от своя страна причинява ерозия на близкия хълм, където „започват да се оформят свлачищни процеси и откъдето морето измива слой глина и я трупа от другата страна на залива – на плажа.

Отделно от това новоизградената канализация в Черноморец, също финансирана с европейски средства, според жителите на града, събира и дъждовната вода, заради което „почти при всеки дъжд“ тя се препълва и се излива в морето в „най-ниската му точка“, която е именно централния плаж.

Заливът на Черноморец
Съоръжението затваря залива до половината

Специалистите ще оставят съоръжението, което днес пуснаха в залива, три месеца, уточни кметът Росен Деспов. След това ще анализират данните, които то ще събере. След това друг екип ще провери дъното на залива, за да установи дали има натрупване на пясъчна коса.

Очаква се океанолозите да излязат със становище дали наистина новото съоръжение е причина за създалата се ситуация с плажа в Черноморец  и какви мерки трябва да се предприемат, за да се реши този проблем.

Преди време имаше неофициално предложение от екип инженери за поставянето на буни, които да върнат пясъка на северозападната част на плажа. Местните коментират, че е трябвало да се оставят тръби под кея, през които водата да минава. Дали тези идеи ще проработят, или ще са нужни други мерки, ще стане ясно през есента.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви