Ани
Ани спечели битката с властите за чумата

Новата власт отказа да притеснява фермерката Ани Петрова от Болярово и така приключи както юридическият казус с нея, така и въобще мега сагата с чумата в Странджа.

През 2018 г., при масовото избиване на животни, Петрова прояви упорство и единствена от стопаните не пусна евтанизиращите екипи.

Стадото не само оцеля, но и се размножи.

Междувременно обаче фермата на Петрова бе заличена от регистрите, държавата й стовари и други административни неприятности.  В средата на 2020 г. стопанската спечели делото във Върховния административен съд (ВАС).

Ямболската дирекция към БАБХ поиска отмяна на съдебното решение, но сега служебният земеделски министър Христо Бозуков е настоял искането да бъде оттеглено. Според специализирания сайт „Агроновините“ късно във вторник петчленен състав на ВАС е прекратил производството.

Пред сайта Бозуков казва, че няма законова възможност да бъдат компенсирани собствениците на унищожените животни, тъй като не са обжалвали в срок заповедите за евтаназия и затварянето на фермите.

Но добавя: “Ще потърсим възможност за финансов ресурс, с който все пак потърпевшите да получат известни компенсации”.

През есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят.

Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, обикновени хора и опозиционни партия я подкрепиха.

Тези вълнения бяха част от големия скандал, свързан с избиването на животни в Странджа заради чумата.

През цялото време стопанката твърдеше, че стадото й е здраво, а медийни кадри свидетелстваха за това. Впоследствие битката се пренесе на събедния терен, за да се стигне до дело във ВАС, което завърши в полза на стопанката – заповедта от есента на 2018 г. е отменена.

Най-важната част от решението на ВАС гласи: „Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (…) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение“. Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли – септември 2018 г. Пък и… представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви