Теленор България даде официалния старт на своята 5G мрежа в страната. Събитието се проведе в експозиционен център Флора Бургас, а сред официалните гости бе и Богдан Узелац, главен търговски директор на Теленор България. Той застана пред бургаските медии и отговори на няколко важни за клиентите на Теленор България въпроса, свързани с развитието на 5G мрежата.

Господин Узелац, с какво 5G ще бъде полезна за клиентите на Теленор България?

Клиентите ни ще имат възможност да използват 5G мрежата от домовете си и да проверяват дали тя е достатъчно конкурента на оптичните мрежи. В близко бъдеще те ще могат да се насладят на по-бърза и много по-надеждна мрежа. Това ще даде възможност за по-бързи даунлоуд и ъплоуд, стрийминг услуги, ще могат да прескачат от различни игрални платформи. С времето 5G мрежата ще се отрази ползотворно на икономиката и бизнеса. Ще има нови възможности в производството, автоматизацията, системите за Умни градове. Очаква се голям скок в развитието на изкуствения интелект. Искрено вярвам, че самите потребители ще могат да оценят системата, която им представяме.

Днес говорим за 5G, но вече има коментари и за 6G мрежата. Какво ни очаква в близкото бъдеще?

Всяка една от тези нови генерации мрежи имат свое време за обособяване и развитие. 4G мрежата бе представена преди 8-10 години. 5G вероятно ще ускори тези процеси и ще развие своя пълен потенциал до 5-8 години. Мисля, че 5G мрежата е революционна, защото е по-надеждна и бърза. Позволява между 100 и 1000 повече устройства да бъдат свързани. Това е огромна възможност и за пръв път можем да имаме това навсякъде.

Към този момент колко са 5G точките в България?

63. Мрежата се разраства много бързо и в края на годината очакваме те да бъдат 160.

На какво ниво е България, спрямо останалите държави в развитието на новата мрежа?

Със сигурност не сме първите. В други държави бяха извършени тестове още през 2019г. Мисля, че екипът на Теленор е силно амбициран да извърви развитието на 5G мрежата в България много бързо. Моите очаквания са, че ще се намираме някъде по средата, ако не и в челните места, през следващата година.

Ще се оскъпят ли мобилните услуги и ще има ли възможност сегашните ни устройства да работят с 5G мрежата?

Това е въпрос, който клиентите ни постоянно задават, така че се стараем да го обясним разбираемо. Няма нужда да променяте нищо, което е свързано с тарифата, която заплащате. Ако имате фиксиран план с Теленор, значи имате и 5G. Вярваме, че това е нещото, от което клиентите ни имат нужда. Що се отнася до устройствата: да, ще имате нужда от 5G такива. Те не са по-скъпи или по-недостъпни от тези с 4G. Това е просто плавна промяна от едната мрежа към другата. Вече имаме и голямо разнообразие от устройства.

Темата с 5G мрежата стана по-коментирана и от тази с ваксините. Опасна ли е тя?

Изобщо не е опасна. 5G вече има почти по целия свят, следвайки строгите изисквания за работата на технологиите. Това се отнася особено за сферата на електромагнитните полета. В България правилата са много сериозни и тук има едни от най-строгите изисквания за безопасност. Ние отговаряме на тези изисквания. Няма доказателства, че 5G мрежата е вредна. С всяка нова технология има и известна доза технофобия.

В интервюто са използвани въпроси на друг медии

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви