Стефан Янев
Стефан Янев

Малка е надеждата да открием пилота на изтребителя МиГ 29, паднал по време на учение. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е генерал от резерва на Сухопътните сили.

Предвид времето, минало от инцидента и всички данни, независимо колко е здрав човек, надеждата да открием нашия воин, нашия пилот – майор Терзиев, не са големи. Намерени са вещи и материали, които ще бъдат изследвани, поясни Янев.

Черната кутия не е намерена, намерени са материали, които са обект на този тип разследване, каза той.

Операцията ще продължи и утре до следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи. При необходимост ще участват и съюзни сили. Всичко необходимо е анализирано от щаба на ВМС. Издирвателната операция ще продължи, докато открием майор Терзиев, увери премиерът.

Самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Преди този самолет приблизително същия курс нещо в самата мишена се е объркало. Той е извършил допълнителна маневра, поразил е целта и след това радиовръзката с него е изчезнала.

Майор Терзиев е пилот 1-ви клас, той може да бъде и инструктор. Досега не е имало забележки към работата му, заяви Стефан Янев.

Много време сме критикували отношението към армията. Нашите пилоти летят на санитарен минимум, каза служебният премиер.

По думите му проверките продължават и не са спирали. Техническото състояние на самолетите, летателната подготовка се проверяват. Професионалистите работят свръх възможностите си, каза Янев.

По думите на военен проверката на техниката е постоянен процес, тя минава през различни етапи. Този процес се контролира на много нива от различни хора. Нощният полет в голямата си част е приборен полет.

Началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов обясни, че е спряла летателната дейност в Българската армия до изясняване на инцидента.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви