До октомври-ноември новата зала Арена Бургас трябва да е напълно готова. Това каза председателят на Спортната комисия към Общински съвет-Бургас Йордан Георгиев.

Когато говорим за цената на Арена Бургас се правят едни сравнения с Арена Армеец в София. Трябва да се има предвид, че действително столичната е за повече зрители, но бургаската е 2-3 пъти по-голяма като обект. Нека не се спекулира с цената на залата и допълнителните средства. Да, такива са необходими, но това се налага, защото някои от съоръженията не са били част от първоначалната поръчка. Парите ги има и се работи“ , каза още Георгиев.

Той поясни, че голямата част от строителните работи са изпълнени, имало и оборудване. При смяната на правителствата се получило малко забавяне. Новият спортен министър пък щял да пристигне скоро в Бургас и да направи оглед на залата.

Договорът за строителството на Арена Бургас, по който е останала много малка част да бъде изплатена – около милион лева, е за обща сума от 57 млн. лева. Всичко останало са партенки във въздуха. Отделно от това има 6-7 млн., които са за оборудване на залата, което не е ангажимент на строителя. Това е ангажимент на „Академика 2011“. Община Бургас отделно е финансирала доизграждането на едната зала – куполообразната. Довършването на тази зала е завършено. Фактически от тук нататък разходите касаят само оборудването. Голямата зала ще бъде предадена на гланциран бетон. Това е защото различните спортове имат нужда от различни настилки“ , заяви още Георгиев.

По негови думи е и крайно време Министерството на спорта и „Академика 2011“ да назначат директор и управленски персонал на на Арена Бургас.

Заблуда е това, че един ден ще прережем лентата на залата, на другият ще имаме назначен персонал, а на третият ще провеждаме състезания. Това се прави с месеци подготовка и план за развитие. Трябва да има управленски персонал, който да извършва маркетинг. Арена Бургас трябва да се наложи в световните федерации, за да привлечем вниманието на големите първенства. Също трябва да се помисли и за отдаване на част от площите в залата за ресторант, кафене, фитнес, възстановяване и спа център. Управляващият залата трябва да направи модел и план за всяко едно спортно състезание„, каза още председателят на спортната комисия.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Напълно ненужен обект! Пари на вятъра и нож в гърба на данъкоплатеца! Спорта в Бургас е мъртъв, благодарение на ГЕРБ и Бойко Борисов! Другите зали в града не се пълнят и наполовина!

  2. Залата ще е едно бижу за спорта в Бургас и не само.
    В България няма зала за лека атлетика, отговаряща на съвременните изисквания.
    Дано някой не си позволи да не изпълни първата точка от предназначението й- за лека атлетика и после за всичко друго- волейбол, баскетбол, борба, гимнастика, концерти и др.
    Успех!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви