Избори
370 са кандидатите в Бургас

Очакванията за размествания на пластовете в Област Бургас може и да се сбъднат,  показва представително проучване на регионалната социологическа агенция Vox Populi.

Агенцията е направила проучване за Област Бургас, финансирано със собствени средства. Анкетирани са 503 пълнолетни граждани, в периода 31 май – 3 юни 2021 г. чрез пряко стандартизирано телефонно интервю (CATI).

Избирателна активност

44,9% от анкетираните 509 жители на Бургаска област са заявили намерението си да участват в предстоящите парламентарни избори.

За сметка на това расте процентът на колебаещите се, които още не са решили дали да гласуват. Техният процент сега е 38.5%. Ако предния път се считаше, че колебаещите се ще имат силата просто да вкарат или изкарат някой от парламента, то сега те могат да определят и победителя на изборите.

Отчита се и ръст на заявилите, че няма да гласуват. 16.6% от жителите на Бургаска област обявяват намерението си да не ходят до урните.

Друг важен елемент, който сме измерили е нагласата сред обявилите намерение да гласуват, дали вече са решили за кого ще пуснат своята бюлетина. 32.3%  от тези 44.9% са решили вече за кого ще гласуват, а 12,6% все още не са решили или се колебаят кого да подкрепят.

 Електорални нагласи

На въпрос как биха гласували, ако изборите бяха тази неделя бургазлии отговарят така.

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ запазва първата си позиция в областта с 24.4% от гласовете, което е спад с малко над 1% от резултата им на последните избори на 4-ти април. Запазва се низходящата тенденция при резултата на бившите управляващи, които през 2017 година имаха резултат в областта от 35,7%.

На второ място вече категорично е партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“. Те са партията, която покачва своя резултат. 21,8% от анкетираните са заявили намерение да подкрепят партията на телевизионния водещ Трифонов. Определено за покачването или свалянето на резултата им ще има ключово значение избирателната активност в деня на вота.

Сривът на БСП за България продължава, въпреки обявеното разширяване на коалицията с АБВ и Георги Кадиев. Седмица преди старта на кампанията едва 15,5% от бургазлии обявяват готовност да подкрепят партията, водена от Корнелия Нинова. Анализът показва, че това може би се дължи на редицата скандали в столетницата и около водачът на бургаската листа.

ДПС остава четвърта политическа сила с 13.0% подкрепа. Както нашата агенция прогнозира с точност още преди предходните избори Движението възстановява голяма част от гласовете, които им бяха откъснати от ДОСТ през 2017 г.. Сега партията запазва електоралната си подкрепа и не се очаква рязък спад или повишение на резултата.

„Демократична България“  също повишава резултата си и вече има 8,2% доверие сред избирателите в областта. Силната лична кампания на депутатът в предишния парламент Димитър Найденов в комбинация с широката инвазия на коалицията в десния сектор се основните фактори за възходящия тренд на коалицията.

Коалиция около Мая Манолова – „Изправи се. Мутри вън“ също повишава резултата си. Те ще получат 6% от гласуващите. Малката коалиция направи истинско чудо на последните парламентарни избори и дори с такъв резултат вкара двама народни представители от Бургас. Засега крамолите в коалицията между Татяна Дончева и Отровното трио не показват признаци на отлив на симпатизанти.

Патриотите обединени в нова коалиция „Българските патриоти – ВМРО, Воля, НФСБ“ отново са около бариерата за влизане. В Бургаска област се очаква да изкарат около 3,7% от гласовете.

Още един политически играч вече се забелязва все по-ярко и това е партията на Васил Божков – „Българско лято“. Ако преди последните избори в избирателите на хазартния бос имаше колебание дали да заявяват своята принадлежност, то сега те се чувстват окрилени от резултата си и доста по-спокойно обявяват решението си да гласуват за бизнесменът-беглец.

Про-руската националистическа партия „Възраждане“ също бележи ръст в Бургаска област. Вече над 2% от избирателите обявяват намерение да гласуват за Костадин Костадинов и неговата партия.

С пренебрежимо малки резултати са Републиканци за България на Цветан Цветанов – 0,4% и новосформираната лява коалиция около Жан Виденов – „Ляв съюз за чиста и свята република“. Дори наличието на знакови фигури като Павел Маринов едва ли ще вдигне много резултата на коалицията.

 Подкрепа към водачите на листи

Мажоритарната битка се очаква и този път да е водеща по време на кампанията. Нагласите са, че голяма част от водачите на листи отново ще бъдат избрани да поемат отговорността.

Фаворитът на ГЕРБ-СДС Любен Дилов запазва първото място по разпознаваемост сред избирателите с 19.5% одобрение.

Категоричният победител в преференциалната битка на 4-ти април – Ивайло Вълчев /Има такъв народ/ отново е плътно зад Дилов с 18.6% доверие сред избирателите.

Трети е бургазлията Живко Табаков /Изправи се! Мутри вън!/, който запазва почти същия процент на одобрение, както и преди предходните избори – 16,8%.

Водачът на листата на БСП Петър Кънев бележи рязък спад на обществено одобрение и в същото време увеличава неодобрението към себе си. Вече едва 15,3% гласуват доверие на опитния парламентарист. В същото време над 21% обявяват, че вече нямат доверие на Кънев. За този резултат основна роля имат и избухналите в последните месеци скандали около личния бизнес на Кънев, който се оказа щедро финансиран от политическите му опоненти.

Димитър Найденов от Демократична България е харесван от 13,4% от бургазлии. В сравнение с водача им на последните избори Ивайло Мирчев, който имаше едва 9%, това си е отличен резултат.

Сред патриотите най-одобряван се оказва бившият народен представител Христиан Митев. На пръв поглед скромен, но пък определян като добър юрист, той събира 8% одобрение сред бургазлии.

Севим Али, също както и ДПС, запазва доверието сред избирателите от предходните избори. 7% одобряват работата му като народен представител.

 Формула на бъдещото управление

Размествания има и в следизборните очаквания. Вече над 1/3 от гласуващите в Бургаско очакват, че ще има нови избори след тези на 11 юли.

22.5% имат очакване „Има такъв народ“ да състави правителство. Нещо, което в последното Народно събрание партията отказа да направи.

Ако в предходното проучване преди изборите на 4-ти април основното очакване беше да има кабинет около ГЕРБ-СДС, то преди тези избори едва 12% от избирателите вярват, че това е възможно.

Кабинет на малцинството, съставен от партиите от протестите също е възможен вариант, според анкетираните. 10.2% от хората смятам, че такова правителство може да бъде съставено.

Едва 5.8% вярват, че БСП има сили да състави правителство, а 3% мислят, че ГЕРБ-СДС може да направи правителство на малцинството.

15% от анкетираните не могат да преценят какво би могло да е следващото управление на страната.

Изводи

Още преди старта на кампанията политическите страсти са високи. Това се пренася и сред избирателите. Последното Народно събрание беше едно от най-гледаните и предизвикващо най-голям интерес, затова битката за новия парламент също става изключително важна. От друга страна партиите видяха къде не им стигна резултата или къде се представиха по-лошо от очакваното и ще направят промени. Тези от тях, които не се адаптират към средата се очаква да загубят най-много и това личи още в първото проучване.

Битката за всеки глас ще означава битка за всеки мандат във 2-ри МИР. Както се видя преди два месеца дори последната партия може да вземе два мандата и това ще е достатъчна мотивация всички да се борят за възможно най-голям резултат.

Изборът на водачи е важен, но и хората след тях също ще имат своята роля. Тепърва ще разберем дали най-силните преференциални играчи ще бъдат на терена.

Сред партиите ГЕРБ-СДС ще имат нужда от пълна мобилизация, за да спрат отлива на симпатизанти и да се опитат да си възвърнат тези около 10%, които са загубили от 2017 г. насам. „Има такъв народ“ ще се опита да повтори кампанията си от преди два месеца с надеждата за по-висок резултат.

БСП е в пълна катастрофа и връщането на силни преференциални кандидати не е сигурно дали ще помогне. В средата на класирането константа продължава да бъде Движението за права и свободи.

Останалите две партии на протеста – Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ все пак качват доверието си и ще бъде интересно до каква степен това ще промени резултатите им. Всички останали ще има доста да поработят, за да прехвърлят четири процентната бариера, което не е толкова непостижимо за оставащото време, но иска ярки фигури и силна кампания.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви