Мажоритарният собственик на ПФК „Нефтохимик-Бургас“ Анелия Златкова е провела телефонни разговори с кмета на Бургас Димитър Николов и председателя на Спортната комисия към Общински съвет-Бургас Йордан Георгиев, в които е заявила, че е възможно мъжкия отбор да напусне града ни.

Клубът можело да играе другаде представителните си мачове, в случай, че не бил подпомогнат финансово от Община Бургас. Предложено й било това да е в малка община във Варненска област, където местният общински съвет бил готов да предостави безвъзмездно стадион.

ПФК „Нефтохимик-Бургас“ е частен и това си е нейно право. Детско-юношеската школа обаче няма как да напусне града“ , каза на извънреден брифинг председателят на спортната комисия Йордан Георгиев.

Днес се проведе извънредно заседание на постоянната Комисия по спорт към Общински съвет-Бургас. То бе свързано с изказвания на мажоритарният собственик на Нефтохимик Анелия Златкова, която контролира 82% от акционерното дружество. Там тя е коментирала, че Община Бургас е абдикирала и не помагала на футболния клуб.

Претенциите на Анелия Златкова са за по-голямо финансиране на клуба от страна на общината. Когато ОбС реши да прехвърли акциите на г-жа Златкова, това бе направено по нейно искане. Тя бе напълно наясно какви са дълговете на Нефтохимик. Важно е да се отбележи, че г-жа Златкова участва в управлението на клуба и преди да й бъдат прехвърлени акциите. Не можем да търсим вина за дълговете на Нефтохимик само в общинската администрация“ , каза Георгиев.

Председателят на спортната комисия поясни, че за тази година за Нефтохимик са били предвидени 60 000 лева от бюджета на общината, които вече са изплатени. През последните две години „шейховете“ са получили 130 000 и 200 000 лева от администрацията. Преведено е и дарение от страна на Лукойл в размер на близо 100 000 лева за детско-юношеската школа.

На срещата е била коментирана и темата за спортната база на Нефтохимик. Мъжкият отбор този сезон игра мачовете си на стадион „Арена Ефбет“ в к-с Лазур. Според Георгиев това е по тристранен договор между „Спорт пропъртийс“, ПСФК Нефтохимик и Ефбет. В него било записано, че „шейховете“ са длъжни да изплащат издръжката на стадиона.

Не е вина на общината, че по договор това, което превежда Ефбет като финансиране, е по-малко от това, което Нефтохимик прави като разходи. Г-жа Златкова сподели, че този договор бил заробваща, но той е подписан по времето, когато тя бе член на борда на директорите. Тя представи и новите екипи и инициира този договор“ , коментира Георгиев.

Спортната комисия е поискала до една седмица Анелия Златкова да предложи програма за развитието на Нефтохимик. В него местната администрация искала да види какво тя счита, че трябва да бъде Нефтохимик като спортен клуб, а финансовият план да бъде само добавка, която конкретизира тази програма.

Мисля, че можем да се обединим в името на футбола в Бургас, но това не може да стане на всяка цена. Когато й прехвърляхме акциите, г-жа Златкова гарантира, че ще намери сериозни спонсори, че ще има хора, които ще дават пари за футбола в града, но на този етап не виждам това да се случва. Тя казва, че има проблем със спонсорите заради големите дългове на клуба, пандемичната обстановка, както и че е дала много лични пари за издръжката на отбора. Ние не сме финансови ревизори и не можем да питаме колко е дала, но знаем ние колко сме дали през годините“ , каза още председателят на Спортната комисия.

Георгиев заяви, че не знае колко са дълговете към този момент на клуба, но Анелия Златкова твърдяла, че е погасила част от тях. Основният кредитор бил НАП, където имало споразумение за разсрочване.

Други сериозни кредитори са ОП Спортни имоти, на които „шейховете“ дължат около 90 000 лева. Имало и стари задължения към футболисти още от времето на Нефтохимик в Първа лига. Георгиев заяви, че не знае и дали има опасност за лиценза на отбора за следващия сезон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви