Наполеон и нещата, които не знаем
Наполеон и нещата, които не знаем

Всички сме чували, че Наполеон бил един от най-великите военачалници в историята. Чували сме за военния му гений, възходът на страната му, реформите, военните кампании и разпадът на империите. Ето обаче някои малко известни неща за него.

Наполеон не бил французин. Семейството на Наполеон било повече италианско, отколкото френско. Той бил роден на остров Корсика, който не бил 100% френска територия. Когато бил на 9г. приятелите му казвали Набульо. Той ходел на училище във Франция, където и научил френския език. Акцентът му обаче не можел да се скрие, заради което и в училище му се подигравали.

Малкият ефрейтор бил достатъчно висок! В ранната си военна кариера, Наполеон бил наричан „Малкият ефрейтор”, заради ниския си ръст. Но той все пак не бил толкова нисък – 1,70м. Експерти смятат, че теориите за ниския му ръст се дължат на грешка в превода, а и защото обичал да бъде заобиколен от много високи войници.

Не бил чак толкова смел. Великият пълководец не бил чак толкова безстрашен. Той имал фобия от котки. Освен това се страхувал да отваря врати.

Играел шах с машина.

Наполеон обожавал шаха и често побеждавал.

И понеже си мислел, че няма предизвикателство да играе с друг човек, той играел с машина. Той обаче не знаел, че всъщност в машината се криел човек.

Мамел на карти. Той мразел да губи и правел всичко възможно да не се случи, и съответно мамел.

Разхождал се инкогнито. Наполеон наистина много обичал да се преоблича в бедни дрехи и да се разхожда в Париж. Той спирал хората по улицата и говорел с тях. По този начин знаел как хората приемат управлението му и колко популярен е.

Консервите били негова идея. Консервираната храна била една от великите военни тактики на Наполеон. Запасите преминавали половината континент, за да достигнат до войниците. Затова французите започнали да консервират хранителните доставки.

И още една промяна: Наполеон променил начина на шофиране. По онова време хората държали юздите на коня с лявата си ръка, за да може с дясната да държат меча и да нападат. Наполеон решил да изненада враговете си и това бързо се разпространило.

Отрова около врата му. Наполеон носел пакет с отрова около врата си в случай, че бъде пленен.

Бил суеверен. Наполеон вярвал в демони и концепцията за щастието. Винаги носил картина на жена си, за да му носи късмет. Не обичал петък 13-ти.

Връзката с Хитлер. Приликите между животите на Наполеон и Хитлер са забележителни. Всички важни събития в животите на двамата съвпадат – дата на раждане, издигане на власт, завладяването на австрийската столица и загубата на война – с разлика от 129 години.

Никой не знае причината за смъртта му. Има много дебати около смъртта на Наполеон и много легенди. Някои теории са, че е бил убит или отровен, като се имат предвид високите нива на арсен в черния му дроб. Някои историци предполагат, че умрял от рак на стомаха.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви