Във време на пандемия от коронавирус служителите в ИТ и аутсорсинг сектора се насочиха към работа извън офисните пространства. За Бургас това се оказа предимство, тъй като градът предлага много възможности за работа, включително и на открито, пише Капитал.

Засилващ се интерес към летни офиси

През изминалия сезон в инициативата за изнесени летни офиси се включиха доста нови компании. Това наложи бързо да създадем организация за нови офисни пространства, като освен в „Бизнес инкубатора“ и лабораториите на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации организирахме споделено работно пространство и в новия конгресен център.

На разположение на екипите е общежитието на ИТ гимназията, но, разбира се, който желае, може сам да резервира апартамент, хотел или стая за гости в града. Освен екипите на „Вистеон електроникс“, „Епам България“, които в продължение на 4 години работят от Бургас, през изминалото лято в инициативата се включиха и „Крипто апс“, „Го старт Ъп“, „Глобал ексчейнч“, „Флаштрейд“, „Уондър студио“. Интересът към изнесени офиси за предстоящия сезон е налице и вече имаме няколко заявки за предстоящия летен сезон.

Въпреки пандемията през 2020 г. в Бургас отвори свой офис германската компания „Региоком“, която е един от водещите световни доставчици на услуги в сферата на ИТ и BPO. Там вече работят над 100 души. По време на пандемията свои бургаски екипи сформираха и A Data Pro и „Страйпс“.

A Data Pro е една от големите български компанията за изнесени бизнес процеси и аутсорсинг. От дружеството вече са наели 20 души от Бургас, основно софтуерни разработчици и бизнес анализатори с английски и немски език, които работят от вкъщи. Компанията обзавежда офис в новия конгресен център, като от края на месец май екипът ще премине в нормален режим на работа. Плановете за Бургас са до края на годината да бъдат наети още 30 души.
Реклама

„Страйпс“ е бързо развиваща се компания, която предлага разработка на софтуерни решения като услуга и консултации в областта на ИТ инфраструктура, управление на приложения и дигитална трансформация. В средата на май бургаският екип на „Страйпс“ официално ще влезе в новия си офис.

Развитието на ИТ сектора в Бургас се подпомага и от големи компании като „Технологика“, „МусалаСофт“, „Скейлфокус“, „Булпрос“, We systems, „Фадата“, IBA, Bulgarian Online Research, „Съдърланд глобал сървисес“, които развиват успешно своите офиси в Бургас, релокират служители и участват активно в провеждане на събития и обучения.

„За да привлечем повече нови компании, продължаваме с инициативите, насочени към осигуряване на кадри за ИТ индустрията. За развитието на икономиката от значение е наличието на специалисти, готови да създават съвременни решения за оптимизиране на процесите и управлението“, сподели кметът Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви