Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в сряда 02.06.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,35ч. и ще залезе в 20.41ч. Температурата ще бъде между 12 и 19 градуса. Ще бъде облачно със слаб дъжд. Вятърът ще е слаб от северозапад със скорост 5,4 м/сек.

Късметче за деня

Посади сам цветята в градината на душата си – не чакай случаен букет.

Събитията на този ден

455 г. – Вандалите нападат, превземат и плячкосват Рим в продължение на 2 седмици.

575 г. – Започва понтификата на папа Бенедикт I.

657 г. – Свети Евгений I е избран за римски папа.

1537 г. – Папа Павел III издава забрана северноамериканските индианци да бъдат използвани като роби.

1848 г. – В Прага започва Панславянски конгрес в отговор на германския национализъм в териториите в Централна Европа, населени със славяни.

1873 г. – При поредния разпит на Атанас Узунов в Хасково османските власти успяват да установят неговата самоличност и да изтръгнат признание за съпричастността му към комитетската организация.

1876 г. – В подножието на връх Вола във Врачанската планина, след сражение с части на османската армия е прострелян на 1 юни смъртоносно Христо Ботев, като почитта се отдава традиционно на 2 юни.

1880 г. – Приет е първият Закон за устройство на съдилищата в България.

1885 г. – Костите на Георги Раковски са пренесени от Букурещ в България.

1896 г. – Италианецът Гулиелмо Маркони патентова радиото.

1901 г. – В Княжество България със закон окончателно е отменен натуралният десятък и е въведен поземлен данък.

1907 г. – В Хага започва Втората световна мирна конференция.

1915 г. – Централните сили предлагат България да нападне Сърбия и да завземе цяла Вардарска Македония и Поморавието, а след войната обещават съдействие за присъединяване на Южна Добруджа и Кавала.

1920 г. – Губернаторът на Беломорска Тракия ген. Шарпи напуска областта, тази предишна българска държавна територия губи автономния си режим на „Междусъюзническа Тракия“ и е напълно анексирана от Гърция.

1924 г. – Президентът на САЩ Калвин Кулидж подписва закон, който предоставя право за гласуване на индианците, родени в САЩ.

1946 г. – Италия след общонароден референдум е обявена за република, а жените получават избирателни права.

1953 г. – Състои се официалната коронация на кралицата на Великобритания Елизабет II в Уестминстърското абатство в Лондон, която е пряко предавана по телевизията.

1975 г. – Започва официално посещение в Народна република България на севернокорейския ръководител Ким Ир Сен.

1979 г. – Два милиона поляци посрещат папа Йоан Павел II при неговото първо посещение в Полша.

1983 г. – От СССР е изстрелян автоматичен космически апарат Венера 15.

1992 г. – При референдум в Дания е отхвърлен Маастрихтският договор.

1999 г. – Африканският национален конгрес печели 66% от гласовете на избори в ЮАР.

2003 г. – От космодрума в Байконур е изстрелян Марс експрес – първият междупланетен космически апарат на Европейската космическа агенция.

2004 г. – Регистрирано е първото обгазяване на Стара Загора.

2008 г. – Кола бомба избухва срещу посолството на Дания в Исламабад, Пакистан. Осем души загиват, а над 40 са ранени.

Рожден ден

1535 г. – Лъв XI, римски папа († 1605 г.)

1740 г. – Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад, френски писател и философ († 1814 г.)

1835 г. – Пий X, римски папа († 1914 г.)

1840 г. – Томас Харди, английски романист и поет († 1924 г.)

1871 г. – Фьодор Токарев, съветски оръжеен майстор († 1968 г.)

1904 г. – Джони Вайсмюлер, американски плувец, олимпийски шампион († 1984 г.)

1922 г. – Кармен Силвера, канадска актриса († 2002 г.)

1930 г. – Чарлс Конрад, американски астронавт († 1999 г.)

1940 г. – Константинос II, крал на Гърция

1941 г. – Динко Дерменджиев, български футболист

1951 г. – Лидия Михова, радиожурналист и озвучаващ актриса

1956 г. – Марк Полански, американски астронавт

1957 г. – Марк Лорънсън, английски футболист

1970 г. – Би-Риъл – американски рапър

1970 г. – Георги Донков, български футболист

1971 г. – Антъни Монтгомъри, американски актьор

1972 г. – Уентуърт Милър, американски актьор

1978 г. – Роберт Петров, македонски футболист

1978 г. – Джъстин Лонг, американски актьор

1981 г. – Николай Давиденко, руски тенисист

1985 г. – Джулия Микелини, италианска актриса

1987 г. – Атанас Чипилов, български футболист

1988 г. – Серхио Агуеро, аржентински футболист

Празник

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България на деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.).

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

 Хороскоп

Овен
Днес Вашето настроение е очевидно за хората около Вас. И какво от това? Имате право да покажете своя гняв – разбира се, в сдържана форма, без каквото и да било физическо въздействие , ако това, разбира се, не е спортна игра.

Гняв, отстояване на правята си , агресия –това е , в което нямате равни. Представете си свят, в който всички хора са постоянно добри и мили! Ужасно!

Така че направете полезна услуга на себе си и на човека, с който постоянно се виждате: започнете да тренирате. Това ще Ви бъде твърде полезно.

Телец

Докато не е настъпила вечерта, ще бъдете ангажирани преди всичко с официалните взаимоотношения.

През това време ще се появи възможност за Вас, да поразширите сферата на своето влияние: например за сметка на плучените някога знания или познанство в авторитетна за Вашия кръг личност.

В края на деня се постарайте да приключите с отдавна започната работа. В този момент Вашите намерения могат да се променят и да станат по-оригинални.

Възможно е, да поискате да установите неформален контакт с шефа, или да използвате за своя план приятели и съмишленици.

Близнаци

Днес яснотата е особено важна, затова трябва колкото може повече да се постараете и да се убедите, че говорите именно това, което сте искали да кажете, и че хората правилно Ви разбират.

Ако не направите това, възниква сериозна опасност от конфликти.

Проверявайте по няколко пъти всички изпращани от Вас писма по електронната поща, а в разговорите внимателно обмисляйте онова, което искате да кажете, преди да си отворите устата. В крайна сметка Вие ще бъдете възнаградени за своята предвидливост и съобразителност.

Рак

Днес ще бъде достат трудно на Вашия любим човек да се убеди, че наистина го обичате и съвсем нямате намерение да го изоставяте.

Затова бъдете готови за неговата подозрителност, мнителност и желание да се иска прошка – просто така, за всеки случай.

Лъв

Успех в работата си постигате благодарение на своевременната намеса и помощ от страна на колегите. Няма съмнение, че и самостоятелно бихте постигнали много, но получената подкрепа съществено увеличава Вашите възможности.

Денят е не лош за сключване на сделки за покупко-продажба, или начало на сътрудничество с нови партньори. Бизнес-преценките Ви са много верни. В личния Ви живот също е много силно влиянието на позитивните тенденции.

Успешно може да реализирате много свои отдавнашни замисли, а и да постигнете реализация на много свои съкровени желания. Навреме проявена инициатива ще направи възможни много приятни запознанства.

Дева

Това е един много подходящ ден за контакти с далечни партньори, независимо дали са от друг град, или от чужбина.

Ще успявате да отстоявате своите интереси при този диалог от разстояние, а отстъпките, които ще направите, няма да противоречат на Вашите интереси. При личните срещи ще Ви бъде доста по-трудно да защитавате своите позиции.

Напълно вероятно е ново романтично увлечение, тъй като съвсем няма да бъде трудно представител на противоположния пол да Ви завърти главата. Ако сте любител(ка) на силните усещания, ще бъдете удовлетворени: очакват Ви множество приключения.

Везни

Днес Вашият любим човек ще се опита по някакъв начин да промени някакви традиции и устои на Вашето общуване, като внесе в тях нещо ново, свежо и особено.

Само че Вие ще се окажете малко прекалено консервативни, и ще Ви бъде трудно да се пренастроите на нов лад….

Скорпион

Доверете се на своята интуиция! Именно благодарение на нея ще можете да постигнете доста. И още: денят е много подходящ за размисли за бъдещето.

Направените днес планове непременно ще бъдат реализирани, даже ако съюзниците откажат да Ви съдействат, а недоброжелателите се опитат (и успеят) да издигнат стена на пътя Ви.

Ако сте влюбени, за Вас денят ще бъде изключителен. Ще можете да преодолеете всички разногласия със своята „половинка”, а и да намерите начин да зарадвате любимия човек. Няма да има проблеми и в семейните отношения.

Стрелец

Днес ще Ви се случи нещо неочаквано, което до голяма степен ще повлияе на Вашия личен живот.

Възможно е, промените да са незначителни, но събитията, които ще ги последват ще са зашеметяващи и удивителни. Бъдете нащрек,за да не сбъркате при избора на стратегия на поведение!

Козирог

Очаква Ви доста неприятна работа, която не трябва да отлагате. Бъдете готови да се потрудите през първата половина на деня – именно това време е свързано с решаване на важни задачи.

Няма да се налага да разчитате на подкрепа от страни, но това не е толкова лошо: никой няма да ограничава Вашите действия , пък и можете да разчите на своя здрав разум.

Трудно ще постигнете разбирателство с емоционални хора, подложени на чести промени на настроението.

Вие не сте склонни да правите отстъпки, но и на провокации не се поддавате . Затова все пак ще успеете да запазите мира.

Водолей

Прекалена упоритост, или ако трябва да сме точни – инат, днес съвсем не са уместни. Това, което ще Ви бъде полезно през този ден, е отстъпчивостта.

Изслушвайте своите опоненти, анализирайте техните предложения и се съгласявайте на компромиси!

Така не само ще запазите мира, но и ще се приближите към осъществяването на своята заветна мечта. Ще Ви зарадват много интересни предложения. Макар че са необичайни, заслужава си, да ги обмислите подобаващо.

Денят е хубав и с това, че позволява да се приближите до реализацията на своята заветна мечта, като при това ще избегнете и емоционалните сътресения, и поемането на непосилни задължения….

Риби

Днес може да се случи така, че сегашният Ви любим да се запознае с предишния. При това е вероятно, никой от тях да не е на ясно каква роля е изиграл другия във Вашия живот.

В зависимост от това, до колко лесно биха намерили общ език, Вие може да им кажете, или да си замълчите.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Някой си господин Пекелни
Роман за тъгата и всичко, което носи тя със себе си.

Някой си господин Пекелни

Автор: Франсоа-Анри Дезерабл

Изграден на три равнопоставени взаимопроникващи се нива, романът „Някой си господин Пекелни“ справедливо може да бъде наречен литературоведски детектив.

В търсене на доказателства за реалното съществуване на един малък човек, господин Пекелни, бегло споменат в романизираната автобиография „Обещанието на зората“ на легендарния мистификатор Ромен Гари, авторът проследява сложната, изпълнена с тайни и загадки съдба на самия Гари и отдава почит на литературата като възможност да се доближим до истината и да я поддържаме в паметта си. Въпреки преплитането на реалност и фикция.

Виц

Най-сигурният начин, да разбереш дали една жена наистина е заспала, е да прошепнеш в тъмното:

– Спиш ли вече дебелано?

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви