Световната здравна организация – СЗО обяви нова система за именуване на варианти на Covid-19. Отсега нататък СЗО ще използва гръцки букви, за да се позовава на варианти, открити за първи път в страни като Великобритания, Южна Африка и Индия, съобщава БиБиСи.

Например вариантът от Обединеното кралство е „Алфа“, южноафриканският е „Бета“, а индийският – „Делта“. СЗО коментира, че това е с цел да се опростят дискусиите, но и да се помогне за премахването на известна стигма от имената.

По-рано този месец индийското правителство разкритикува наименованието на вариант B.1.617.2 – открит за първи път в страната през октомври миналата година – като „индийски вариант“, въпреки че СЗО никога не го бе обозначавала официално като такъв.

„Никоя държава не трябва да бъде заклеймявана за откриване и докладване на варианти“, коментира техническият ръководител на СЗО за Covid-19, Мария Ван Керхове. Тя също така призова за „стабилно наблюдение“ на вариантите и за споделяне на научни данни, за да се спре разпространението.

Буквите ще се отнасят както до варианти будещи загриженост, така и до варианти на интерес. Пълен списък с имена е публикуван на уебсайта на СЗО.

Тези гръцки букви няма да заменят съществуващите научни имена. Ако официално бъдат идентифицирани повече от 24 варианта, системата се откаже от гръцки букви и ще бъде обявена нова програма за именуване, заяви Ван Керхове.

„Не казваме да заменим B.1.1.7, а всъщност само за да се опитаме да помогнем в диалога със обикновения човек. За да можем в публичния дискурс да обсъдим някои от тези варианти на по-лесен за използване език.“

В понеделник учен, съветващ правителството на Обединеното кралство, заяви, че страната е в ранен стадий на трета вълна от коронавирусни инфекции, отчасти движени от „Делта“ (индийския вариант).

Смята се, че се разпространява по-бързо от варианта „Алфа“ (Британия, Кент), който е отговорен за скока в случаите във Великобритания през зимата.

Междувременно Виетнам откри комбинация от тези два варианта. В събота здравният министър на страната заяви, че може да се разпространи бързо във въздуха и го определи като „много опасен“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви