Областният съвет по здравеопазване, сформиран със заповед на областния управител проф. Мария Нейкова, обсъди мерки за мотивиране на населението в бургаска област да се ваксинира срещу Ковид 19.

Това се налага като необходимост след анализ на Министерството на здравеопазването, което констатира, че се наблюдава спад в ръста на проведените ваксинации срещу Ковид 19 в национален, респективно в регионален мащаб.

„Бургаска област се справи много добре в сложната епидемиологична обстановка и преодоля много трудности по пътя към опазване живота и здравето на хората от региона“, заяви проф. Нейкова и обяви, че ще продължава да разчита на компетентността и отговорността на кметовете по общини и в бъдеще за окончателното справяне с кризата.

„Към настоящия момент едва 19% са общо ваксинираните в бургаска област срещу Ковид 19“ – заяви от своя страна директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и допълни, че амбициозната цел е да се достигне над 60% ваксинирани до края на летния сезон. Налице е обстоятелството, че ваксини има, но процентът на желаещите, на които да бъде поставена, значително е намалял през последния месец.

От доклада на д-р Паздеров стана ясно още, че на територията на региона са открити и функционират 25 имунизационни пункта, които ваксинират желаещите абсолютно безвъзмездно.

Те, заедно с общопрактикуващите лекари в областта, имат капацитет да ваксинират между 6 и 7 хиляди души на ден. Към края на м. май са ваксинирани 78 241 души от областта, като на 31 639 души е поставена и втора игла.

Но въпреки значителния брой имунизирани, процентът за бургаска област остава незадоволителен. В тази връзка Областният съвет по здравеопазване обсъди трудностите и набеляза мерки за ускоряване на темповете на ваксинационния процес.

Присъстващите на заседанието кметове се обединиха около идеята, че епидемиологичната обстановка бележи посока на подобряване и преодоляване на заразата, но това не бива да притъпява нашето внимание. Напротив, трябва да се продължи в посока на ваксиниране на населението, за да се избегне следваща вълна от Ковид 19.

Д-р Паздеров уточни, че се продължава с ваксинирането на лица от уязвимите групи, както и лица в неравностойно положение и възрастни по домовете вече повече от месец и половина.

Продължава работата по ваксиниране на възрастното население. Кметовете на общините се ангажираха с ежеседмично допълване на списъците с желаещи за ваксинация от населените места на техните общини.

Взе се решение да бъдат включени в мотивационната кампания за ваксиниране и здравните медиатори, които да съдействат за преодоляване на страховете и съмненията в малцинствените групи.

Проблемите, които споделиха кметовете по общини, касаеха липсата на заинтересованост от страна на населението към ваксините. Те се обединиха около обстоятелството, че имат желание да мотивират хората, но нямат реални механизми за това, както и за уеднаквяване на ограничителните мерки за всички общини в областта.

Държавната и общинската администрация, управителите на лечебни заведения и всички заети в управлението на здравеопазната система, са категорични, че ще продължат в посока за повишаване нивото на ваксиниране, за да се избегне следваща епидемиологична вълна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви