Лукойл Росенец
НАП и Митниците проверяват пристанището на Лукойл

Представители на „Гранична полиция“ и на Националната агенция за приходите (НАП) ще работят съвместно с колегите си от Агенция „Митници“ в пристанището на „Лукойл“ в „Росенец“, за да се събере „пълна информация“ за дейността му.

Това казва министърът на финансите Асен Василев в интервю на живо за „Свободна Европа“. Обяви, че в момента текат проверки на измервателните уреди, събира се оперативна информация и до 1-2 седмици очаква да има детайлна картина.

„Лукойл“ има 35-годишна концесия върху нефтения терминал на пристанището, дадена при първия кабинет „Борисов“ през 2011 г.

В отговор на въпрос за това, че през годините „Лукойл“ не е плащала почти никакъв корпоративен данък министърът съобщава, че една от задачите, по които се работи в НАП в момента е проверка на това обстоятелство и по-конкретно на т. нар. трансферно ценообразуване.

Обясни, че става дума за сделки, при които стока се купува в чужбина, а се ползва в друга страна, където тя е призната за разход.

Целта на проверката е да установи дали в случая покупката е на пазарна цена или на по-висока, при което облекчението е по-голямо и на практика печалба не остава в страната на ползване. С това се е заела дирекция „Големи данъкоплатци“ в НАП.

На въпрос защо Министерството на финансите все още не е дало информация за ревизионните актове на дружеството от 2016 г. и 2017 г. след като през 2018 г. „Да, България“ спечели дело по въпроса Василев обясни, че става дума за данъчна тайна.

В допълнение съдът написал решението си „йезуитски“ – да се даде цялата информация, която не противоречи на закона. „Проблемът със закона е, че информация за обороти, наложени глоби и др. представляват данъчна тайна.

Колегите търсят начин да дадат информация в момента, но проблемът е, че точно най-интересната информация по закон НАП няма как да предоставят“, обясни той.

Допълни, че да не се спази данъчната тайна, трябва да има решение на съда, че в дела с голям обществен интерес това е допустимо или пък парламентът да приеме аналогичен текст.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви