Предпазният колан е основно средство за защита
Предпазният колан е основно средство за защита

Технологиите се развиват бурно, но едно от най-простите решения в автомобила, каквото е предпазният колан си остава основното средство за защита на хората в автомобила. Статистиката сочи, че 70% от спасените животи при катастрофи се дължи именно на предпазния колан.Неговото използване намалява риска от гибел на шофьора при челен удар 2,3 пъти, при страничен – 1,8 пъти, а при преобръщане 5 пъти.

Само си представете, колко много хора дължат живота си именно на предпазния колан и на компанията, която първа го въвежда преди повече от 60 години – шведският автомобилен производител. Той обаче не е спасява човешкия живот във всяка ситуация на пътя. Има обаче хора, които пренебрегват предпазния колан, тъй като вярват в различни твърдения. Те са неверни, но се са превърнали в митове, които трябва да бъдат опровергани.

Пречи на бързото измъкване на автомобила
В случай на катастрофа, при която имаме горящ или потъващ във вода автомобил, това донякъде е вярно, но подобни инциденти не се срещат толкова често. Факт е обаче, че при старата конструкция на предпазния колан той може да забави излизането от колата. При съвременните не е така, те се освобождават с едно натискане на закопчалката.

При ниска скорост може да не се поставя
Да, при сблъсък с 30 км/ч няма да загинете, но ще получите сериозни травми, още повече, ако се ударите челно в друг автомобил, който се движи със същата скорост.

При челен сблъсък с 50 км/ч теглото на човека се увеличава до 3 тона.

Така че, ако той е без колан и си удари главата в челното стъкло в 9 от 10 случая ще загине.
Статистиката сочи, че 80% от всички катастрофи стават при скорост до 65 км/ч. Същият ефект се получава и ако човек скочи от шестия етаж – тялото му ще се удари в асфалта с 65 км/ч. Шансовете за оцеляване са около нулата. Скорост от 80 км/ч е равна на падане от 9-ия етаж, а 90 км/ч – от 12-ия. При удар със 110 км/ч все едно скачате от 17-и етаж.

Пътник с колан може да държи дете на ръце
Дори при удар със скорост от 30 км/ч малко дете, което тежи около 7 кг., със сигурност ще излети от ръцете на възрастния, тъй като върху него въздейства сила от 135 кг. Удържането на подобно тегло е невъзможно.

Колан може да не се слага на къси разстояния
Статистиката сочи, че 75% от катастрофите, завършили със смърт на водача, стават в радиус от 40 км от дома му. Дори пътуване до съседната улица крие рискове от пътно-транспортно произшествие. Понякога то се случва и само на 10 метра от мястото на потегляне на автомобила.

Пътниците на задните седалки може да не слагат колани
Това е опасно не само за самият пътник на задната седалка, но и за човека пред него. Дори водачът да е с колан, той може да загине, ако при удар върху него връхлети дете, седящо на втория ред седалки.

Така че предпазният колан е задължителен за всеки в колата.

Най-безопасното място в колата е това зад шофьора
Някои хора считат, че сядайки зад шофьора, може и да не си поставят колаите. Статистиката действително потвърждава това, но най-доброто място отзад е това по средата. То е с 16% по-безопасно от останалите, но само ако пътникът е с колан. В противен случай при челен удар той ще излети през предния прозорец.

При катастрофа е по-добро да излетиш от автомобила
Факт е, че ако излетят от автомобила след сблъсък, шофьорът и пасажерът имат шанс да оцелеят. Той обаче е 1 на 100, което едва ли би накарало някой да рискува. Най-голямата опасност при подобен инцидент е удар в елементите в салона. И ако пасажерите не са пристегнати, то те рискуват да получат тежки травми, които са несъвместими с живота.

Няма нужда от колан, ако колата има въздушни възглавници
Този мит е насаден от шофьорите през 60-те и 70-те години, когато въздушните възглавници са рекламирани като потенциален заместител на предпазните колани. В случай на катастрофа, еърбегът се разтваря за да „поеме“ човека, но тук има проблем. Човекът се движи срещу въздушната възглавница, а тя го прави още по-бързо – със скорост 300 км/ч. А това е равно на удар от боксьор от тежка категория.

В същото време предпазният колан не позволява на човека да се „срещне“ с еърбега прекалено бързо. Затова и въздушната възглавница е по-скоро помощно средство, което да поеме тялото и главата, след като се е отворила напълно и след това да започне да спада. Човешкото тяло изкарва въздуха от еърбега и така ударът се омекотява.

Предпазният колан наранява човека

Да, предпазният колан действително може да стане причина за травма на човека, но само ако не е затегнат или регулиран правилно.

При рязко спиране човешкото тяло продължава да се движи по инерция напред. Тогава може да се стигне до претъркване и дори до счупване на ключицата, но дори и тези травми са нищо в сравнение с нараняванията, които може да получи човек, ако изобщо не е сложил колан.

Предпазният колан е неудобен
Абсолютно неадекватно обяснение за решението на някои да не си постави колана. Това е същото, като да се твърди, че трябва да се яде с ръце, за да няма нужда след това да се мие лъжицата. В крайна сметка, поставянето на предпазния колан трябва да се възпитава още най-ранно детство и да се превърне в рефлекс. Тогава човек дори ще чувства дискомфорт, ако е без колан.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви