Над 1500 допълнителни машини може да са необходими за вота, прогнозира Красимир Ципов от ГЕРБ пред bTV.

По думите му процедурата за закупуване на още машини се бави.

Според него изказванията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков относно машините в регионалните структури и твърденията, че може да бъдат манипулирани, не са конкретни.

Те вече са в определения от МС склад и трябва да им се извърши одит, каза Ципов.

„Става дума за 90 машини, включително компоненти и резервни части. Успяхме да установим за какви машини става дума, че с част от тях се гласувало на 4 април, но Бойко Рашков каза, че служители на МВР едва ли не може да манипулират софтуера на машините. Нека каже какво има предвид. Те не са били съпроводени и транспортирани по надлежния ред. Не са съпроводени от полиция и жандармерия, а с частна куриерска фирма са изпратени. От „Сиела Норма“ не ни дадоха разумно обяснение защо са били съпровождани по този начин“, добави Ципов.

Той коментира и още един важен аспект на изборите, които ще са в разгара на лятото и много хора ще са на почивка, а именно дали от хотела може да упражним правото си на глас.

Ципов обясни, че е направено запитване до МРРБ и има начин това да стане, докато сме на почивката си, но трябва предварително по електронен път да се направи регистрация по настоящ адрес и 14 дни преди вота да се пусне заявление за гласуване от мястото, където ще е ваканцията ни.

По думите му експериментите с машинно гласуване трябва да са повече и да се види от влизането в секцията до излизането какво е времето.

Поне 4-5 теста трябва да се направят, каза още Ципов.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви