Спирачките отазват, какво да правим?
Спирачките отазват, какво да правим?

Една от най-неприятните ситуации за шофьора по време на движение е отказ на спирачките. Ако автомобилът ви да е минал наскоро технически преглед, то рискът от подобно нещо намалява, но не изчезва напълно. А в подобни моменти неопитният водач трудно запазва самообладание, особено ако подобно нещо му се случва за първи път.

Основното, което трябва да се знае, е че автомобил с неработещи спирачки създава опасна ситуация на пътя и всички става за секунди. Затова и правилната реакция може да спаси както живота на водача и спътниците му, така и самото превозно средство. Затова всеки шофьор трябва да е наясно, какво да направи, ако му откажат спирачките.

Не се паникьосвайте
Спокойно преценете ситуацията на пътя. Включете аварийните сигнали, за да предупредите останалите участници в движението. Постарайте се да изберете най-безопасната траектория и не правете резки маневри. Предупредете пътниците, че ще се наложи аварийно спиране.

Проверете под педала
Най-баналната и най-лесно отстранима причина за проблема е попадане на предмет под педала на спирачката. Това може да бъде предмет – бутилка, например, който се е заклещил под педала. Опитайте се да го отстраните самостоятелно, като го избутате с крак или помолете пътникът до вас да ви помогне. Основното е да не губите пътя от поглед. А за да не се стига да такава ситуация, старайте се да поддържате ред в салона и да съхранявате вещите на предвидените за това места.

Натиснете педала няколко пъти

Спирачната система е разделена на два кръга и дори единият да не работи, има шансове вторият да го направи. Ако спирачките не се задействат веднага, продължете да натискате и отпускате педала, като по този начин увеличавате налягането в системата.

Сменете предавката
Ако управлявате автомобил с механични скорости, плавно превключете предавките, докато стигнете до първа. По този начин ще успеете да намалите скоростта с помощта на двигателя. Тук много важно е да не се правят резки движения и при висока скорост да не се преминава веднага на втора или първа предавка, защото това вероятно ще повреди скоростната кутия. В най-случай автомобилът може да занесе и да загубите контрол върху управлението, което при неработещи спирачки вероятно ще има сериозни последствия.

Ако ситуацията е критични и нямате време за постепенно намаляване на скоростта, може да превключвате предавки през една надолу и дори веднага да премине на първа. Това спиране няма да е приятно нито за вас, нито за автомобила ви, но може да спаси нечий живот.

Използвайте ръчната спирачка
Ефективен способ, който обаче има един съществен нюанс – не трябва рязко да се дърпа ръчната спирачка, тъй като това може да доведе до блокиране на задните колела и съответно до загуба на контрол върху автомобила. Ръчната спирачка трябва да дърпа плавно, като се следи за положенията на колелата и веднага да се отпусне, ако се стигне до блокиране на колелата.

Може да се спре не само със спирачките…

Използване на околната среда
Когато сблъсъкът е неизбежен, много важно е правилно да се избере в какво да се спре. Опасно е, но може да спаси както вашия живот, така и този на други хора. Ако ситуацията позволява, се опитайте да излезете встрани от пътя, но внимавайте, защото триенето може да промени траекторията на движение.
Ако се налага незабавно спиране, храстите край пътя или натрупаният сняг (през зимата) вършат работа. Ако единственият вариант е сблъсък на пътя, изберете превозно средство, движещо се в същата посока и с приблизително подобна скорост на вашата.

Не гасете двигателя
Подобно решение може да се стори напълно естествено, но в подобни случаи не бива да се подавате на емоциите. Изключването на двигателя блокира голяма част от основните системи на автомобила, в това число е усилвателя на волана. Неуправляем автомобил с неработещ двигател не е резултатът, който търсите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви