Машини за гласуване да бъдат изложени на публични места преди вота на 11 юли. Така стотици избиратели от региона ще могат да се запознаят как се гласува с тях. Това предложение отправя областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

Той вече го е консултирал с председателя на Районната избирателна комисия адвокат Михаил Хаджиянев.

Както е известно, краткият парламент реши вот да се упражнява единствено с машини, а хартиени бюлетини ще се използват по изключение.

„Това притеснява част от по-възрастните българи. Трябва да се използва всяка законова възможност тези хора да не бъдат ограничавани от правото си да гласуват“, коментира Бойчев.

По думите му демонстрациите с машини могат да се правят в оживени подлези, публични сгради, дори и в големи търговски центрове (ако управата им проявява интерес).

На предходните парламентарни избори устройствата бяха изложени в два от столичните молове. Демонстрациите се организираха от Обществения съвет към ЦИК, в който са включени представители на неправителствени организации, наблюдаващи изборите в страната. Това обаче се случи единствено в София.

Димитър Бойчев обръща внимание и на друг сериозен проблем свързан с машините. Той изчислява, че ако гласуват половината от избирателите в една от големите бургаски секции, изборният ден ще трябва да продължи 20 часа.

И това е само при условие, че избирателят успее да гласува в рамките на 3 минути.

„Реално този казус е предпоставка за опорочаване на изборите. Очаквам бързи и адекватни действия от страна на ЦИК и служебното правителство това да не се случи“, казва Димитър Бойчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви