Добро утро
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в понеделник 24.05.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,40ч. и ще залезе в 20.33ч. Температурата ще бъде между 15 и 24 градуса. Ще има променлива облачност. Вятърът ще е силен от изток със скорост 11,7 м/сек.

Късметче за деня

Осъзнай го. Другите хора ще си останат точно такива, каквито са. Независимо от твоето мнение за тях.

Уейн Дайър

Събитията на този ден

1798 г. – Започва ирландско въстание за независимост от Англия.
1819 г. – Американският колесен параход „Савана“ се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан.
1832 г. – Гърция е обявена за кралство.
1844 г. – От Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение при използване на морзовата азбука със съдържание „Какво е сътворил Господ?“.
1851 г. – В Пловдив за първи път публично се честват св. св. Кирил и Методий; денят по-късно започва да празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
1883 г. – В Ню Йорк е открит известният Бруклински мост – най-големият висящ мост към това време.
1899 г. – В Бостън е открит първият многоетажен покрит паркинг в САЩ.
1900 г. – Великобритания анексира Орания по време на Втората англо-бурска война.
1900 г. – В Русия е пуснат на вода крайцерът Аврора, станал по-късно символ на Октомврийската революция.
1914 г. – Официално е регистриран ПФК Левски (София).
1915 г. – Първата световна война: Италия обявява война на Австро-Унгария.
1924 г. – Създадена е Българската федерация по лека атлетика.
1928 г. – Провежда се учредителна конференция на Работнически младежки съюз (РМС).
1940 г. – Американският авиоконструктор от украински произход Игор Сикорски осъществява първия успешен полет на еднороторен хеликоптер.
1943 г. – Втората световна война: Доктор Йозеф Менгеле заема поста лекар на концлагера Освиенцим.
1949 г. – В Народна република България е учредена Димитровска награда, която се дава за „значителни постижения и заслуги“ в науката, изкуството и културата.
1956 г. – В Лугано (Швейцария) е проведен първият телевизионен песенен конкурс Песен на Евровизия.
1975 г. – Пред Народната библиотека в София е открит паметникът на св. св. Кирил и Методий.
1976 г. – Започват редовните полети с Конкорд между Лондон и Ню Йорк.
1981 г. – Екип от астрономи, включващ Харолд Ретсема, Уилям Хубарт, Лари Лебовски, Дейвид Толен и др., открива Протей – спътник на Нептун.
2000 г. – Израел прекратява 22-годишната си окупация на Южен Ливан.
2002 г. – Джордж Уокър Буш и Владимир Путин подписват в Москва договор за съкращаване на стратегическите оръжия, известен като „Московски договор“ или „SORT“.
2010 г. – Уикипедия на български език достига своите първи 100 000 статии.
2011 г. – Официално се ражда българското онлайн списание за фантастика SciFi.bg.
2014 г. – провежда се финалът на Шампионската лига за сезон 2013/2014 в Лисабон между отборите на Реал Мадрид и Атлетико Мадрид.

Рожден ден

15 г. пр.н.е. – Германик Юлий Цезар, член на Юлиево-Клавдиевата династия на Римската империя († 19 г.)
1544 г. – Уилям Гилбърт, английски физик († 1603 г.)
1686 г. – Габриел Фаренхайт, германски физик († 1736 г.)
1819 г. – Виктория, кралица на Обединеното кралство († 1901 г.)
1854 г. – Лудвиг Александър фон Батенберг, първи маркиз на Милфорд Хейвън († 1921 г.)
1876 г. – Сава Огнянов, български актьор († 1933 г.)
1905 г. – Михаил Шолохов, руски писател, Нобелов лауреат през 1965 г. († 1984 г.)
1940 г. – Христина Лютова, българска народна певица († 2020 г.)
1941 г. – Боб Дилън, американски музикант
1945 г. – Присила Пресли, американска актриса
1953 г. – Алфред Молина, британски актьор
1966 г. – Ерик Кантона, френски футболист и актьор
1973 г. – Руслана Лижичко, украинска певица
1973 г. – Кирил Вълчев, български юрист и журналист
1987 г. – Тома Здравков, български певец

Празник

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на славянската просвета и култура. Това е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история.

Денят на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година. П

разникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.

Хороскоп

Овен

Във всеки диалог, в който влизате, трябва да проявите малко повече вежливост, любезност и дипломатичност. Ако предварително издемонстрирате на събеседника своите мирни намерения, беседата ще стане много по- продуктивна.

Това не е най-подходящото време за започване на нова работа или каквато и да било дейност. Укрепвайте партньорските връзки и без да бързате, завършвайте започнатото.

Съпружеските взаимоотношения през това денонощие ще станат по-меки, нежни, дружелюбни и хармонични.

Възползвайте се от тези обстоятелства, ако искате да загладите някава своя вина, или последиците от неотдавнашна разправия.

Телец

Зачестилото Ви пребиваване пред публика ще Ви даде възможност да се откъснете от вътрешния диалог, който усилено водите със себе си вече от няколко дни.

Сега може да изключите онази част от мозъка си, която отговаря за мисленето, и да прекарате някое време, скачайки от една повърхностна дреболия на друга.

Разтворете обятията си за външния свят! Ако е възможно, идете някъде, където бихте могли да се хвърлите с главата надолу в епицентъра на действието. Смесете се с тълпата!

Близнаци

Ще имате успешен ден, ако проявите не упоритост, а гъвкавост. Много ще Ви е нужно умението да се договаряте, особено ако имате планирани делови срещи.

Няма смисъл да настоявате на своето, но да се вслушате в събеседника и да му паравите предложение, което да го заинтересува, е просто нужно, и даже задължително.

Няма да Ви бъде трудно да угодите на близките си, както и да кажете точно онова, което искат да чуят, или да оправите отношенията , в които в последно време е имало пукнатини.

Само че при това едва ли ще си изясните, какво всъщност искате, и от това ще се почувствате не съвсем комфортно…

Рак

Помислете, защо не Ви харесва у Вашия човек тази или онази черта. Може би с нея напълно може да се помирите, ако им сложите друго название?…

Например не дрънкало, а обшителност; не лъжец, а фантазьор. Днес е благоприятен ден за експерименти и самовнушения. Опитайте!

Лъв

Необходимостта да промените плановете си съвсем не Ви безпокои.

Давате си сметка, че това доста често открива възможности да се запознаете с определени хора , или да се обзаведете с такъв опт, от който в друг случай бихте били лишени.

Затова когато се наложи да промените днешните си планове, не се разстройвайте.

Просто бъдете по-внимателни с хората от близкото Ви обкръжение, и смело прилагайте резервните си блестящи планове.

Дева

Няма никакви съмнения в това, че в кръга на възложените Ви задължения Вие се чувствате като риба във вода.

Но има и такива дни като днешния, когато Ви обхваща ленност, и когато Ви се иска да се избавите от всички задължения наведнъж.

Това е нормално, защото всеки човек от време на време се нуждае от „междучасие”. Просто днес не е такъв ден, в който можете всичко да захвърлите.

Не предприемайте никакви резки действия. Свършете всичко, което е неотложно,а след това ще си отдъхнете, както трябва.

Везни

Днес много малко ще Ви интересува мнението на Вашия любим човек за това, какво правите, а още по- малко – какво мислите.

По тази причина може само да му съчувствате: от негова гледна точка Вие въобще и нямате намерение да съобразявате с него. Може би все-пак си заслужава, да му обърнете малко повече внимание?…

Скорпион

Препоръката на звездите за този ден е, ако можете да си организирате заедно със своя любим човек „ден на лентяя” , или в краен случай вечер в чест на този забележителен човек.

Нека малкото островче от тишина и спокойствие в бушуващото море от този свръхактивен свят, Ви подари топлота и уют.

Стрелец

Преоценете своите възгледи за общуване с любимия и премахнете всичко, което Ви пречи да вървите напред. Ако сте на мнение, че сте направили всичко възможно, помислете си за правилността на своя избор.

През днешния ден ше бъдете разсеяни и не особено бдителни. Затова избягвайте големите магазини , контролирайте разходите си и пазете своите вещи.

Козирог

Днес звездите Ви препоръчват, да се замете със своя външен вид. Наистина, Вашата половинка най-вече обича душата Ви, но съвсем не са и безразлични като прическата, така и облеклото Ви, дори и никога да не е ставало дума за това. Направете и подарък – бъдете днес особено обаятелни и привлекателни!

Водолей

На Вашия любим човек ще се прииска днес да получи от Вас невъзможното, като за целта ще се опита да положи всички мислими и немислими усилия.

Най-забавното ще е, че той няма да разбира, че трябва да направите именно невъзможното, та ще се наложи много дълго да му обяснявате.

Риби

Денят ще бъде доста успешен, но няма да избегнете и някои досадни недоразумения. Вашата задача е, да запазите спокойствие и оптимизъм.

Помнете, че даже грешките, допуснати днес, могат да Ви свършат добра работа, ако навреме ги анализирате и оправите.

Днешният ден е много хубав от финансова гледна точка. Постарайте се, да не оставяте нищо недовършено. Дори и сами не бихте се чувствали добре, ако не „затворите” и последната страница.

Ако пък се наложи да действате заедно с хора, които не са Ви приятни, постарайте се, да запазите спокойствие.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Провидението
„Провидението Басенджи“ завладява и поддържа напрежение при четене…
Тя е наистина пленителна и често пъти ме побиваха тръпки от страх.

Провидението Басенджи
Автор: Саймън Кливланд

Странна мистерия е обхванала предградията на Вашингтон. Сам Йоханек – аналитик, отговорен за поредица от свръхсекретни документи в оръжейния бизнес – драстично се променя пред очите на всички. Това се изразява в сериозни колебания в настроението му, странни предпочитания към консумираната от него храна и някаква особена форма на амнезия.

Никой не подозира, че този човек е обсебен от маниакалната привързаност към кучето си – порода басенджи и преживява поредица от страховити кошмари.

Обезпокоена за него, съпругата му се обръща към психотерапевт. Тревожните събития, които следват по-нататък повеждат читателя в едно динамично пътуване от недрата на египетската Долина на царете до джунглите на Габон.

Там, където се крият най-съкровените тайни на древните египтяни. Времето на Сам изтича и съдбата му попада в ръцете на трима души, които са предопределени да разкрият Провидението Басенджи.
* * *
„Провидението Басенджи“ завладява и поддържа напрежение при четене…
Тя е наистина пленителна и често пъти ме побиваха тръпки от страх.
…Тя е умно измислена и въвлича читателя в единствено по рода си приключение, някъде между ада и смъртта.
Ненси Джаксън, Мидуест ревю

Виц

– Как може да си толкова безчувствен, дебелокож тапир такъв?! От два часа се караме, а ти само се прозяваш!
– Не се прозявам, скъпа, опитвам се да кажа нещо…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви