Най-нетърпеливите бургаски киномани се насладиха новата българска комедия „Като за последно“ на режисьора Ивайло Пенчев, която първа прожекция в Бургас бе снощи в обновената сграда на НХК.

Лентата официално излиза на голям екран на 4-ти юни в киносалоните и летните кинотеатри в цялата страна. Специално за прожекцията в залата бяха режисьора Ивайло Пенчев и актьора Васил Банов.

След това двамата се срещнаха с публиката, отговаряха на въпроси, раздаваха автографи и споделиха впечатленията както за филма, така и за работата си с новата световна кинозвезда Мария Бакалова.

Не съм участвал във филм, от който да се срамувам. Опитвам се да бъда истински, както в живота, така и на екрана. В този филм е една плеяда от качествени актьори. За мен бе радост да изиграя тази роля„, сподели Васил Банов пред репортери.

Той призна, че на кастинг за ролята на Александра, изиграна от Мария Бакалова, са минали поне 25-30 момичета. Бургазлийката тогава е била студентка, но от първият миг Банов споделя, че е усетил таланта й.

Васил Банов
Васил Банов

„Тя дойде страшно подготвена, за разлика от други момичета, които не знаеха текста. Мария е страхотен професионалист и това е причината тя да се пребори със стотици източноевропейки за звездната си позиция сега. Не съм съгласен с общото мнение, че номинирането й за Златен глобус и Оскар са изненадани. За мен тя е истинска, независимо от това колко и какви награди ще спечели. Мария бе казала за мен в интервю, че съм й бил като баща. Не съм съгласен. По-скоро се приемам за неин дядо, защото разликата ни е над 50 години. За мен тя е много скъпа„, каза още големият български актьор.

Режисьорът Ивайло Пенчев сподели, че целта му в „Като за последно“ е била да се поставят сериозни теми с чувство за хумор.

Ивайло Пенчев
Ивайло Пенчев

Основата ни идея бе да съберем възрастен човек с младо момиче, след което се появиха затворниците, старците, роднините. Всеки има своята тъжна и смешна история. Затворниците са олицетворение на съвременния ни живот. „Като за последно“ е многопластов филм – не е чиста комедия, не е клоунада. Искахме да поставим и сериозни теми като семейството, любовта, отчуждението. Надявам се повече хора да го гледат и да забравят за 2 часа за проблемите си„, каза той.

За работа си Мария Бакалова, Пенчев призна, че тя се е справила чудесно.

Тя е изключително талантлива и много обаятелна. Камерата я обича. Лесно минава от тъжното към смешното, което за много актьори не е много лесно. Кастът ни е великолепен. Снимал съм с повече от тях и друг филм – „Летовници“. Получи се чудесна симбиоза. Рецептата за добър филм е: добър сценарий, добър сценарий и много много добър сценарий. Благодарен съм на сценаристите Ивайло Пенчев, Весел Цанков и Божан Петров, който за съжаление почина преди по-малко от месец„, заяви режисьорът.

На прожекцията в НХК присъства и бащата на Мария Бакалова, който трудно скриваше емоциите и гордостта си от работата на дъщеря си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви