Защо азбуката е подредена точно така?
Защо азбуката е подредена точно така?

Защо буквите в азбуката са подредени по този начин? Защо например азбуката не започва само с гласните? Каква е логиката точно на тази подредба?

Днешните азбуки, в огромната си част, произхождат от гръцката. Латиницата и кирилицата са само видоизменена гръцка писменост. Но елините не са я измислили, те са видоизменили финикийската азбука. Обаче и финикийците не са я измислили.

Защо буквите в азбуката са подредени по определен начин?

Цялата тази културна нишка от векове насам използва почти една и съща подредба. Тя започва с алфа, продължава с бета, оттам алфабет е азбука на латинските езици, а на български казваме азбука, което също е името на първите две букви.

Азбуката, такава, каквато я знаем, идва от Египет 15 в. пр.Хр.

Само че не е създадена от египтяните, те са използвали система от йероглифи.

Първата подредена азбука е на семитските работници в Централен Египет. Наричаме я протосинайска азбука. Именно тя преминава у финикийците под някаква форма, а те (заради търговските си връзки) я разпространяват.

Протосинайското подреждане е звуково. В него няма гласни. Съществуват два вида подреждане. Единият е северносемитският, а другият – южносемитски. Северносемитската подредба е приблизително близо до това, което вземат финикийците, също без гласни.

През 8 в. пр.Хр. гърците взимат финикийски еквивалент, добавят гласни, махат звуци, които те не притежават, сливат някои, които звучат по един и същи начин. И малко или много така стигаме до днешните азбуки.

Но южносемитската подредба е друга. Днес тя е запазено в писмената система „ге’ез“, която е „абугида“. Гласните се отбелязват с модифициране на знака на предходната съгласна. Ползват я южноарабските племена, както и етиопците.

Това че едната подредба да е по-популярна от друга се дължи на културни фактори. Просто северните семити, финикийците, гърците, етруските имат по-сериозна заслуга за развитието на света, такъв, какъвто го знаем. И затова подредбата е такава.

Но това все още не отговаря на въпроса, защо в северната и южната семитска система звуците са подредени по начина, по който са. Изборът е произволен, а после се е наложил.

Няма някаква сериозна логическа връзка, която да обясни защо. Чиста случайност е. Правота на първия.

По-късно буквите получават допълнителни смисли, закотвят се на местата си, изразяват често пъти бройни, но в началото е твърде възможно да са били произнасяни в каква ли не последователност. За да не се пропуска звук обаче, той трябва да бъде записан. И от тези ранни записвания, ние познаваме само две. Нищо чудно да е имало и други.

Ето как бързият отговор на въпроса защо в тази последователност има следния отговор: Чиста случайност е. Но дори и да е имало някаква логика, тя отдавна се е загубила, преди 3500 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви