След разкритикуването на статуята на Боян Мага и „Бургас прайд“, сливенският митрополит Иоаникий намери нов повод за недоволство на православието в Бургас и областта – нестинарството.

Според Сливенската митрополия хипнотичният нестинарски танц бил противоположност на православната молитва, по време на която молещите се християни се извисявали до живо общение с Бога.

В Православната Църква кадим благоуханно кадило на Господа, докато в нестинарските церемонии се кади на дявола, защото те се вършат нецърковно, без архиерейско благословение, без Божията благодат. В техния център е огънят, а не Господ; жаравата, а не Кръстът; пепелта, а не Христос, Който е Светлината на света„, споделят от там.

Митрополит Иоаникий призовава православните християни да не участват в: „бесовски танци и огнени церемонии, в които се „ахка“ и „въхка“, изпада се в транс и обсебеност от тъмни духове“.

Стойте добре пред Господа, бдете върху себе си и се молете, а не се оставяйте да ви привличат с шаманското биене на нестинарския тъпан и с лукавите извивки на нестинарската гайда. Нестинарството използва нашата любов към българския фолклор, за да прикрие демоничния си характер и да ни завладее чрез ритъма и музиката„, продължават от Сливенската митрополия.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви