Плаж

Мисията, която си поставя служебният кабинет в сектор „Туризъм“, е възстановяване жизнеспособността на туристическия сектор в България и извеждане на туризма като национален приоритет. Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова на пресконференция пред журналисти.

Тя обясни, че трябва да се вземат такива решения, на база на които в чувствителния епидемиологичен период българският туристически бизнес да се чувства в една спокойна икономическа среда, която да запази здравето на всички посетители. Балтова обеща диалогичност, а Министерството на туризма ще следва приоритетите на служебния кабинет, свързани с укрепване на държавността чрез почтеност, прозрачност и професионализъм.

Основните приоритети пред Министерство на туризма са два:

Подобряване политиката на регулиране на туристическия пазар и политиките за администриране на туристическите дейност при запазване здравето на гостите и на всички работещи;
Развитие на националната туристическа реклама и на международното сътрудничество в туризма за насърчаване на чуждестранните туристи да изберат България.

В първия приоритет цели са България да бъде представяна като сигурна и безопасна дестинация с точна, навременна и релевантна информация за бизнеса и институциите, както и създаване на спокойна и сигурна среда за функциониране на бизнеса и активна съвместна работа с българските задгранични представителства, открои Стела Балтова.

Във втория приоритет служебният туристически министър посочи, че трябва да бъдат използвани само дигитални маркетингови активности и тяхното надграждане в рамките на бюджета – за 18 целеви пазара. В процес на разработка и действие са дигиталните кампании в социалните мрежи.

Стела Балтова ще запознае туристическия бизнес за мерките, свързани с туристите. Мерките в туризма ще продължат, но служебното правителство подготвя нов пакет от мерки, които ще бъдат за надграждане на тези и подпомагане и насърчаване на бизнеса.

Децата до 5-годишна възраст ще влизат в България без ПСР тест.

В края на месеца се очаква да бъдат започнати преговори с концесионерите на плажовете. Балтова счита, че в скоро време ще бъдат привлечени туристи. Ситуацията е сравнително положителна, очакват се по 4 полета дневно от Полша, Люксембург, от Естония също пристигат полети, отчете тя.

Балтова има две прогнози за туризма – реалистична към леко песимистична и оптимистична. Тя очаква не повече от 100% ръст спрямо 2020 г. на туристите и не повече от 50% спад спрямо 2019 г. в туристическия сезон.

За Балтова е от решаващо значение и работата на екскурзоводите. Договорите с екскурзоводите ще бъдат сключени до 15 юни, като това ще последва авансово 50% изплащане по договорите.

„В своята работа ще разчитам на експертността и компетентността на екипа на МТ, на креативността, отговорността, силата и мъдростта на туристическия бизнес, на опита на общинските и областните администрации и на подкрепата от страна на медиите“, категорична бе в заключение Балтова.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви