Древна египтянка се върна към живот след векове
Древна египтянка се върна към живот след векове

Учени от университета на Мелбърн (Австралия) „върнаха към живот“ древна египтянка, живяла преди около 2000 години. Специалистите са реконструирали вида на момичето по главата на мумията, като са използвали компютърна томография и 3D печат.

Древен Египет е очаровал както завоевателите от миналото, така и кинорежисьорите от настоящето. А някои дори са създали и плашещи истории за проклятието на мумиите, пазещи съкровища. Австралийските учени със същия хъс са се заловили с новите открития, които пази великолепният свят, процъфтявал преди хиляди години. За тези цели идеално подхождала главата на мумия, пазена в колекцията на музея на Мелбърнския университет повече от 100 години.

Сега дори е известно как тя е попаднала в музея. Вероятно е била един от „трофеите“ на професора по анатомия Фредерик Джоунс (1879−1954). Той, преди работата си в университета, през 1930 година е пътешествал по Египет и е участвал в археологически разкопки.

В пресъздаването на облика на мумията са участвали стоматолози, съдебни експерти, египтолози и изкуствоведи. Учените са използвали също така и компютърен томограф и 3D принтер. Отпечатването на фрагментите от черепа, необходими за реконструкцията, е отнело 140 часа, става ясно от съобщение на сайта на университета.

Младата египтянка е получила името Меритамон,

което означава „любимата на бог Амон“. Учените смятат, че тя е починала на възраст между 18 и 25 години, като по-точни данни ще може да се получат след провеждане на радиовъглероден анализ. Ръстът на египтянката е бил 162 сантиметра, което ще рече, че тя е била доста висока сред жените от онези времена.

Зъбите на Меритамон са били силно разрушени още приживе на момичето, което позволява да се предположи, че тя е живяла след управлението на Александър Македонски, когато захарта е станала популярна в Египет. Но не е изключено и медът да е виновен за плачевното състояние на зъбите на младата жена. Нейното тяло е било завито в обичайните ленени пелени, което предполага високия статут на нейното семейство.

Освен проблема със зъбите Меритамон е страдала и от други болести. Учените са открили признаци на анемия, предполагаемо предизвикана от причинители на малария или шистозомиаза, от която са страдали жителите на делтата на Нил в древни времена. Към края на живота, смятат паразитолозите, тези болести са довършили египтянката.

Един от трудните етапи е било определянето на цвета на кожата на Меритамон.

Затова учените се обърнали към вида на древните египтяни и са избрали тъмномаслинов нюанс. Прическата е пресъздадена по образа на друга древна египтянка – Лейди Рай, живяла около г. пр.н.е. и чиято мумия днес се съхранява в Кайро.

Лицето на Меритамон е едва началото на изследването, което ще помогне на учените да отговорят на въпросите, как е починала тя, от какви проблеми е страдала, къде е живяла и в кое време, откъде е родом и дори с какво се е хранила.

„Идеята на проекта е да вземем тази реликва и в известен смисъл да я върнем към живот, като използваме технологии“, пояснява биоантропологът д-р Варша Пилброу. По думите му момичето може да се окаже нещо повече от обект на увлекателно изследване.

Радиовъглеродният анализ ще позволи да се установи точната възраст на Меритамон. Сега учите не изключват, че египетската красавица може да е на около 3500 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви