Volkswagen Golf – от гоуфо по-гоуемо нема, бате!
Volkswagen Golf – от гоуфо по-гоуемо нема, бате!

Volkswagen Golf  – най-успешният модел на маркатае на пазара от близо половин век. Golf се продава по цял свят, с богато разнообразие на нива на оборудване и задвижващи опции. Като се е превърнал в един от най-популярните автомобили, създавани някога.

Решен да продължи успеха на Beetle (официално познат като Volkswagen Type 1), германският автомобилен производител представя първото поколение Golf през 1974 година. Достъпният хечбек става моментален хит в Европа, където и досега е сред най-популярните автомобили. А при следващите 7 поколения, моделът нараства до световна звезда и еволюира да цяла гама машини.

В наши дни Volkswagen Golf се предлага в разнообразни версии

– хечбек, комби, плъг-ин хибрид или спортна машина. Неотдавна ръководството на VW потвърди, че след настоящото поколение 8 със сигурност ще очакваме и №9. В богата житейска история на автомобила има редица любопитни факти, като в галерията сме подбрали 5 от тях. За автомобилните ентусиасти тези факти едва ли са изненадващи, но все пак немалко от вас ще прочетат неща, за които може и да не чували.

Първият Golf е с дизайн на Джорджето Джуджаро
Роденият през 1938 година Джуджаро е един от най-бележитите дизайнери в автомобилната история. Той е отговорен за редица спиращи дъха автомобили, сред които Ferrari 250 GT SWB Bertone, BMW 3200 CS, Maserati Ghibli, Lotus Esprit, Lancia Delta и дори DMC DeLorean.

През 1970 италианецът е поканен в централата на Volkswagen за да работи по проекта EA337, който по-късно добива формата на Golf Mk1.

И макар това да не е най-впечатляващият модел, който Джуджаро е създал, той може да се нарече най-вдъхновяващия,

тъй като работата по него е вдъхновение за всички следващи поколения на хечбека.

Golf е вторият най-продаван автомобил за всички времена.
Макар да се произвежда от 1938 до 2003, с 21,5 милиона продажби Beetle не е най-продаваният модел на Volkswagen.

С над 35 милиона реализации от 1974 насам, тази чест се пада на Golf, който е вторият най-продаван автомобил в историята, след Toyota Corolla.

GTI стартира като неофициален проект
Разработката на по-спортна версия на култовия хечбек е стартирана през 1974 година от няколко служители на компанията, сред които и тогавашният прес-мениджър Антон Конрад.

Проектът не е по нареждане на Volkswagen и екипът модифицира сериен Golf в пълна секретност, извън официалното си работно време. В началото на 1975 година, колата е представена на мениджмънта, който харесва идеята и дава зелена светлина за официално производство. GTI е представен на автосалона във Франкфурт същата година и бързо става изключително популярен.

Иконичният интериор на GTI е създаден от жена
След като проектът GTI е одобрен в началото на 1975 година, нов член се присъединява към екипа зад спортната машина. По онова време

Гюнхилд Лилекуист е първата жена, работеща в дизайнерския департамент на Volkswagen.

Тя получава задача да направи по-спортен от стандартния интериор на модела.

Именно нейна е идеята за легендарната топка за голф, завършваща скоростния лост на спортната машина, както и за иконичните карирани акценти в салона, които намират място и в следващите поколения на GTI.

Volkswagen прави Golf с W12 двигател
По време на култовия VW фестивал във Вьортерзее, Австрия през 2007 година, германската компания представя една от най-откачените концепции в историята си. Откъм екстериор това е просто Golf GTI от пето поколение с широк боди кит, но компактната ракета се задвижва от средноразположен W12 двигател с 650 конски сили, зает от Bentley Continental GT.

Разработен само за 8 седмици, чудовищният Golf е с предни спирачки от Audi RS4 и задни от Lamborghini Gallardo. Мигачите, аудиосистемата и климатика дори не били монтирани, а машината едвам се удържала на завои. Но на права, мутантът ускорявал до 100 км/ч за 3,7 секунди и можел да вдигне чутовните 325 км/ч. Проектът така си и остава като прототип, като идеята му била да покаже гъвкавостта на А-платформата на VW Group.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви