Правителство
Пенсионерите ще получават по 50 лева и занапред

Служебното правителство е обсъдило да продължи до края на мандата си изплащането на 50 лв. за пенсионерите, които бяха обещани от правителството на премиера Бойко Борисов.

Двама от министрите – Гълъб Донев, вицепремиер и социален министър, и Асен Василев, министър на финансите, обявиха някои от решенията пред медиите.

Парите за пенсионерите са най-належащи, декларираха те. За останалите мерки – 60/40, 80/20, мерките за деца и родители в дистанционно обучение и неплатен отпуск ще бъдат обсъдени и в рамките на 7 до 10 дни – обявени.

За мерките за бизнеса – работи се с министъра на икономиката и туризма да се тръгне към подкрепа за излизане от икономическата криза. Сценарии ще бъдат проиграни, а в рамките на 7-10 дни ще бъде решено в какъв вид ще останат мерките за бизнеса.

Изключително тежко е финансовото състояние, каза Гълъб Донев, обяснявайки, че с министъра на финансите Асен Василев са направени консултации и ревизия на завареното положение.

Въпреки това са се договорили, че 50-те лв. към пенсиите ще останат до края на мандата на служебното правителство, поясни социалният министър.

„Положението, в което се намираме, е тежко заради кризата с коронавируса, но обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това доколко ще продължат социално-икономическите мерки.

Но за съжаление тяхната финансова обезпеченост е до края на май – юни. Българският бизнес пострада от мерките по ограничаване на някои от секторите и е поставен в тежко критично състояние, затова на първото заседание обсъждаме възможността за продължаване на социално-икономическите мерки“, добави Гълъб Донев.

В заключение Асен Василев каза: „Ако заработи бизнесът, пари ще има, ако не заработи – няма да има за нищо“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви