От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК, се извършва само с електронни предписания, съобщават от Здравната каса.

Мярката е съгласно Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

За да се осигури на здравноосигурените лица отпускане на медикаменти, заплащани от НЗОК, е необходимо софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми.

НЗОК предупреждава, че няма да заплаща отпуснати лекарства по издадени на или след 1 юни 2021 г. рецепти на хартиен носител.

Припомняме, в началото на този месец стана ясно, че Министерство на здравеопазването отлага стартирането на електронните рецепти за 31 май. Здравните власти дадоха отсрочка за болничните заведения, за да инсталират необходимия софтуер и да може хората да бъдат обучени да боравят с него.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви