Когато правим брейнсторм с авиокомпаниите, дори говорим за Варна-Бургас – 12 минути, но защо не? Това е много удобно. Особено когато се използва Бургас за връзка с Истанбул или Бургас-Тел Авив, или каквито други дестинации има. Това са нещата, които опитваме да лансираме в момента.

Това каза Франк Кванте, директор на Fraport България, в интервю за предаването „Авиошоу“ по Bulgaria ON AIR.

Там той разказва за възможностите пред българската авиоиндустрия, конкуренцията на местния пазар, летния туристически сезон и инициативите за леката авиация.

За мен бе учудващо, че нямаме полети между Бургас и София. Това първо. Мисля, че можем да осигурим предимство, защото зависи от бързината на обработка на летището. Много е важно хората да не губят по час и половина в чакане в Бургас и в София. Процесът трябва да бъде много плавен: качват се на самолета, правят връзка в София и после лесно напускат летището. Първият ни полет, за който писаха медиите, на Gullivair – със сигурност, това е търговско решение и ние силно се интересуваме от отварянето на тези маршрути. Какво ще стане? Ситуацията по време на Covid и след това показва, че по-малките самолети ще играят по-голяма роля. Сигурно това трябва да очакваме. Това предоставя и на България възможността за различни летища. Много се вълнувам от това„, каза Кванте.

Според него голямата новина на 2021 г. е лятната база на Wizzair, което за имала голямо значение. Имали три самолета, които целогодишно са базирани във Варна.

За Бургас винаги е било цел да имаме целогодишна база за честа връзка с този град. Още не сме успели, но и лятната база е стъпка в тази посока и тя е много важна. Имаме като цяло 17 дестинации, които са покрити. Седем са новите дестинации, които не са съществували преди, и това е голямо постижение не само за летището. Много сме щастливи от сътрудничеството си с Wizzair, но то е важно и за хората, които искат да пътуват до Бургас и от Бургас по света„, продължи той.

Кванте поясни, че другата тема, която за тях е много важна е LOT – полската авиокомпания, която лети често до Бургас и това позволява на хората от този град да пътуват до Шанхай, Токио и където и да е по света, ако трафикът се върнел повече към нормалното. Това били чудесно и за моряците, и за хората, които пътуват на почивка – да имат възможност да летят с голям международен превозвач в цялата му мрежа.

1 КОМЕНТАР

  1. Г-н Кванте, намеренията са добри, но реалността е, че всячески се толерира по-малкото летище Варна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви