Белгиец е
Белгиец е "джигит №1" на Европа

Най-недисциплинираният шофьор в Европа, засечен по време на последната акция „Скорост“ в ЕС на 21 април, е белгиец. Той е бил хванат да кара своето Bentley с 262 км/ч при ограничение на скоростта от 120 км/ч, съобщават организаторите на акцията.

Акцията продължи 24 часа, в които пътната полиция в Европа контролираше основните пътища. Осъществена е, за да се провери спазването на ограничение на скоростта от шофьорите на целия континент. Рекордьорът по нарушение е бил засечен в Белгия, като му е отнета шофьорската книжка и му е наложена глоба.

Проверени са общо 2 003 801 водачи на превозни средства, като 136 337 са хванати да превишават скоростта. От тях 12 159 са го направили на територията на България. Отчита се увеличение на нарушенията спрямо предишната акция – от 3.6 на 6.8%. На място са съставени 90 682 акта, а други 45 665 са изпратени по пощата.

След нашия белгиец се нареждат двама италиански шофьори, хванати да карат с 236 и 235 км/ч, следвани от нидерландец, който управлявал колата си с 209 км/ч. Негов сънародник пък е засечен със 74 км/ч в район с детска градина, където ограничението е 30 км/ч.

В доклада на организаторите на акцията се посочва още, че превишената скорост е опасна най-вече в комбинация с други рискови фактори като смесен трафик с автомобили, камиони, мотоциклети и автобуси по магистрали, както и на автомобили с велосипеди и пешеходци в градските райони. Превишаването на скоростта е основната причина за около 25 000 катастрофи в ЕС, при които има загинал човек.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви