Бургас днес има повод за гордост. IT компанията Strypes официално откри свой офис в града ни, след като вече имаше такива в София и Пловдив. Още по-добрата новина е, че основна движеща сила зад тази инициатива стоят двама бургазлии – изпълнителният директор на Strypes-България Тодор Маринов и Кирил Георгиев, Group Manager.

Пред репортер на Burgasnews с удоволствие те споделиха, че са изключително щастливи, че имат възможност да създадат нови работни места именно в родния си град. Новият и уютен офис на Strypes, се намира в ДАС Марина Бургас.

Strypes е нидерландска компания, част от холдинг ICT group, който е на фондовата борса в Амстердам. Основана е през 2008 година. Работата им е свързана изцяло с международни клиенти, с много предизвикателни проекти и иновативни компании.

Една от тях е АSML, която е в основата на развитието на новите технологии, в частност машините за производство на чипове, които се използват за автономни коли и 5G мрежата. Strypes бележи огромен растеж именно покрай подобни иновации.

Горди сме, че поемаме цялостна отговорност за проектите си. Не предлагаме служители, които стават част от екипа на клиента, а поемаме изцяло проектите. От една страна това допълнително добавя стойност на клиентите, а от друга и възможност на служителите ни да могат да се развиват при нас„, сподели Тодор Маринов.

Кирил Георгиев сподели, че с Маринов са излезли от Бургас преди около 20 години, но в никакъв случай не са го напуснали.

Винаги сме се връщали тук и имаме изключителни симпатии към града. Бургас предлага правилните възможности за млади таланти в IT сектора. Искаме и ние да допринесем за развитието тук. Градът трябва да продължи да развива досегашните си идеи, защото това е работата на бъдещето. Бургас вече е атрактивен за много от хората в нашите среди. Нужно да се засили екосистемата между компаниите и образованието„, каза той.

Маринов призна, че за Strypes 2020 година е била доста успешна. От компанията са назначили на работа над 60 души в офисите си в София и Пловдив.

Работим и по доста нови проекти. Работата от домовете ни позволи да погледнем извън София и Пловдив. Бургас бе един страхотен кандидат. Получихме и страхотна подкрепа от общината, от университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и от ИКТ Клъстер-Бургас. Тук има значителен потенциал. Кирил се зае със задачата да намери офис, за да го развиваме заедно със София и Пловдив„, допълни той.

Strypes и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ вече обсъждат възможност за партньорство. Подобни преговори в момента текат и между Strypes и Училищна Телерик Академия, която в момента провежда курсове по алгоритми за ученици. От IT компанията имат готовност от следващата година да спонсорират един цял курс.

На откриването днес присъстваха и зам.-кметът Красимир Стойчев, директорът на дирекция „Стопански дейности“ Ивелина Стратева и зам.-ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас проф. Сотир Сотиров.

Това е много добра новина за Бургас. Надявам се и други IT компании да последват вашия пример и да им станем домакини. Желая ви добри печалби и много успехи„, обърна се Стойчев към директорите на компанията. След това той, както и тримата основни движещи сили в Strypes Тодор Маринов, Кирил Георгиев и Атанас Филчев, прерязаха лентата на новия офис.

Проф. Сотир Сотиров допълни от своя страна, че в Бургас висшето образование вече надига глава и набира скорост. Имало вече два университета, които създавали IT специалисти.

Малко ни липсва конкуренцията от фирмите, които имат нужда от нашите кадри. Радвам се, че все повече фирми стъпват на бургаския бряг и търсят реализация. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е готов винаги да подкрепя тези компании и така съвместно да изградим бъдеще на младите хора в Бургас„, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви