Милен Ненчев
Напуска поста си

Доскорошният началник на строителната инспекция Милен Ненчев вече не може и да е общински съветник.

Общинската избирателна комисия в Бургас е информирана за установения при него конфликт на интереси. Решението им за прекратяване на правомощията му е от 8 май. Именно този конфликт на интереси коства и поста му в РДНСК.

Тъй като решението на КПКОНПИ е потвърдено и от съда, Ненчев не може да е съветник и на негово място ще влезе Ивайло Вагенщайн.

Началникът на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол в Бургас Милен Ненчев подаде оставка след осъдително решение на ВАС, научи БНР Бургас от свои източници.

Върховният административен съд потвърди решение на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Според решението на съда, влизайки в конфликт на интереси той е оказал влияние при съставянето на протокол от проверка.

След осъдителното решение Милен Ненчев няма право повече да заема ръководната длъжност.

При две проверки от месец септември 2019-а година Милен Ненчев е издал акт в частен интерес на свързано с него лице. Всъщност той е уличен в конфликт на интереси заради проверки извършени на фирмата за строителен надзор „Консултант 7 БГ“ чиито собственик е неговата съпруга.

Преди назначаването на поста началник на строителното ведомство, Милен Ненчев е бил едноличен собственик на тази фирма.

За нарушенията на Закона на него са му наложени две финансови санкции по 5 хиляди лева. В полза на държавата му е отнета и сумата от 144 лева , която представлява полученото от него нетно възнаграждение за двата дни, в които е извършено деянието.

По Закон при проверка на свързани с него лица, каквато е съпругата му, Милен Ненчев би трябвало да си направи отвод и да повери извършването на проверката на друга дирекция за строителен контрол.

Решението на ВАС, с което Ненчев няма право да заема повече висшата публична длъжност, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви