Турбодвигателят се
Турбодвигателят се "убива" с 5 основни грешки

Турбодвигателят набират все по-голяма популярност. Това се дължи най-вече на кампаниите за намаляване на вредните емисии на много места по света. Оказва се обаче, че не всички шофьори знаят, как да се отнасят правилно към този тип мотори. И допускат сериозни грешки, с които му нанасят големи вреди.

Особено опасни за турбо-агрегатите са 5 действия на водача. Те се дължат както на незнание, така и на немарливост от страна на собственика или шофьора на автомобила. Избягването на тези грешка спестява посещение в сервиза, което обикновено е много скъпо.

Маслен глад
Много често двигателят се уврежда сериозно от „маслен глад“, тоест липса на масло. Шофьорът просто не контролира нивото на смазващото вещество, което води и до проблеми. В случая основните детайли на турбината се износват и се намалява разсейването на топлината. Съответно, турбината излиза от строя, като в повечето случаи производителят отказва да я замени или ремонтира по гаранция, тъй като вината е на шофьора.

Прибързано гасене на мотора
Не по най-добрия начин върху мотора действа и прибързаното му гасене след край на пътуването. В случая перките на турбината се развъртат до 15 000 об/мин,

а смазването на детайлите изчезва и турбодвигателят се уврежда.

В случая, решението е много просто – двигателят се остава да поработи малко време на празни обороти, след което се гаси.

Слабо натоварване
Има шофьори, които се отнасят дори прекалено грижливо към своето превозно средство и не му позволяват да работи при сериозни натоварвания. Това също влияе зле на турбомотора. Това се случва и при движение по инерция, когато трансмисията също не е подложена на серизно натоварване.

Загряване на мотора
Не се препоръчва дълго загряване на този тип двигатели преди потегляне, тъй като турбината също може да загрее и така да се стигне до деформация на железни елементи от нейната конструкция. Тяхната повреда може да наложи смяна на цялата турбина, което не е никак евтино.

Зареждане с некачествен бензин
Лошото гориво уврежда всички двигатели, но рискът за тези с турбина е по-голям. Детонацията в горивната камера може да увреди сериозно основните елементи от задвижващия агрегат, като особено сериозна е опасността именно за турбото.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви