Сатоши Накамото измисли това
Сатоши Накамото измисли това

На 26 април, 2011, създателят на Биткойните – Сатоши Накамото изпраща последен имейл на своите колеги разработчици. В него дава да се разбере, че той „продължава с други проекти“. За целта той използва криптографския ключ, с помощта на който обикновено сигнализират за проблеми в системата.

Превъртайки времето до 2021, в известен смисъл Биткойнът още е в началото на историята си. С достигането на нови върхове над 60 000 долара, изобретението на Накамото – дигитална валута, свободна от контрол, на което и да е правителство, добива все по-голямо признание. И се приема за все по-голяма необходимост.

Приветстван от музиканти, политици и защитници на човешките права, Биткойнът е актуална тема за момента. И все пак никому непознатият Сатоши Накамото остава загадка.

Ето защо днес публикуваме ново изследване, което за първи път представя детайлно проучване на времето, през което

Сатоши Накамото е бил водещ разработчик на Биткойн проекта.

Озаглавено е „Последните дни на Сатоши: Какво се случи след като създателя на Битокйона изчезна“ (The Last Days of Satoshi: What Happened When Bitcoin’s Creator Disappeared). То е изчерпателен поглед върху това, през което Сатоши преминава, за да стартира Биткойна и изборите, които прави като разработчик. И разкрива защо въздействието му върху технологиите продължава дълго след неговото отсъствие.

Въз основа на шестмесечно изследване, включващо над 120 цитата, може да се види пълният контекст на разговори, свързани със слабите моменти на Биткойна.  Включително и забележителната среща в централата на ЦРУ и първото прехвърляне на правомощия по проекта.

Имайки предвид това, Пийт Ризо (редактор на Биткойн списание) споделя някои неща, които е научил, докато е изследвал Сатоши и първите му стъпки в менажирането на Биткойн кода.

Ако сте новаци в криптовалутата, надяваме се тези открития да ви насърчат да се запознаете по- отблизо с историята на Биткойна.

1. Сатоши вярва, че Биткойнът е алтернатива на Централната Банка.
През изминалите години е имало редица от опити Сатоши да бъде представен като човек, който се интересува само от съботиране на банковите системи и плащанията. Като това се дължи най-вече на тяхната интерпретация за първия блок от Биткойн блокчейна.

Но дори и да погледнем отвъд това, което е написано в кода, някои от първите публични съобщения на Сатоши са били директно насочени към проблема за въвеждането на валутата.

Както той написа във форума на P2P Foundation през февруари 2009: „Основният проблем с общоприетата валута е, че е необходимо доста доверие, за да започне да работи. Трябва да се доверим на банковите системи, че няма да обезценят валутата. Въпреки че

историята на конвенционалните валути ни показва, че те многократно предават това доверие.

На банките трябва да им се вярва да ни държат парите и да ги превеждат по електронен път. Но те дават на заем спестяванията ни на вълни и по този начин много малка част от тях остават налични.“

Противно на това, което критиците могат да кажат, Сатоши често споменава банкирането и печатането на пари като проблем.  И той предизвиква притеснение относно създаването на неговото изобретение.

Един от най-ранните му отговори на въпроси: „На въпроса на Сеп, да, наистина няма кой да действа като централна банка или федерален резерв, който да регулира паричното предлагане, когато броят на потребители расте.“

2. Сатоши е бил активен зад кулисите, след като „напусна“ Биткойн

Преди това ново проучване е било известно, че последното съобщение на Сатоши във форумите за Биткойн е дошло през декември 2010. А последното съобщение изпратено до колегите му е било на 26 април 2011. Какво се е случило между тези две дати не е много ясно.

Благодарение на новите имейли, предоставени от Гавин Андерсен, който е сътрудничил директно със Сатоши и в последствие е поел проекта в негово отсъствие, тази картина вече е по-ясна.

Всъщност, между Сатоши и другите разработчици е имало разногласие за това как да се справят с публичността на проекта. Както и по още други технически проблеми.

Това обаче не ни приближава особено към това да разберем защо Сатоши е изчезнал точно тогава,

но заключението, което можем да направим от изследването, е, че Биткой вече е бил надраснал нуждата от един ръководител към момента на напускането му.

3. Сатоши е знаел, че Биткойът е бил научен пробив

Пийт Рузо намира този факт за странен, но не е сигурен защо. Тук говорим за подстраница на оригиналния уебсайт Bitcoin.org, в която Сатоши твърди, че Биткойн е намерил решение на „проблема на византийския генетал“ и оттогава му се приписва заслугата.

Някак си е изненадващо да мислим, че Сатоши не само е успял да измисли нещо ново ами и че е успял да контекстуализира постижението си толкова конкретно.

Това доказва, че той е бил добре запознат с историята на компютърните науки

и е успял да определи с точност какво е постигнал, дори и ако на света му отнеме известно време да го настигне.

4. Сатоши е бил изплашен от идеята, че Биткойн може да бъде компроментриран.

Пийт Рузо излага твърдение като ясно казва, че се убедил в него. Той е знаел, че

блокчейнът на Биткойн е експлоатиран през 2010 и че това е довело до създаването на милиарди биткойни, които нарушават паричната политика на софтуера.

Пийт казва, че никога не е очаквал да открие, че Сатоши е бил силно повлиян от това. Инцидентът,като еднократен проблем, изглежда коренно е преориентирал действията и ръководството му, след тази случка.

След случилото се Сатоши става по-малко съвместен с другите разработчици и е бил по-склонен да прави внезапни допълнения и актуализации на софруера. Като цяло изглежда, че е навлязъл в няколкомесечна фаза, в която е бил обсебен от това да направи софтуера по-сигурен.

По-късно през 2010, Пийт Рузо е прочел, че Сатоши осъзнал факта, че Биткойнът е бил податлив на атака, останалата част от работата му е била посветена в опит да спре фаталната грешка на всяка цена.

5. Сатоши е управлявал Биткойн като добронамерен диктатор
Днес разработването на Биткойн е процес на съвместна работа между стотици разработчици по целия свят. Когато Сатоши е ръководил проекта са били само той и още няколко човека, които са вършели повечето (ако не и всичката) работа.

Отново не че това е изненадващо. В начлото е нямало много програмисти от калибъра на Сатоши. Те са щели да дойдат по-късно и до голяма степен ще бъдат насърчени от Гавин Андерсен да се присъединят към това, което се е превърнало е по-отговорен, съвместен проект под негово ръководство.

Въпреки това, Пийт намира за много заинтригуващо това,

че Сатоши е управлявал Биткойн като добронамерен диктатор, тъй като той често е пишел „официален“ код, който е бил тестван от други. Това е било съвместимо с установените практики в отворения код и най-вероятно Сатоши е нямало да осъзнае, че стрябва да измисли нов модел за управление на Биткойн, за да бъде „децентрализиран“.

Ето защо Пийт смята, че е най-добре Биткойнът, който Сатоши е създал, трябва да се счита за частично изграден, а завършването му, технически и философски,е резултат от други, по-късно дошли сътрудници.

6. Взискателността на Биткойн потребителите към Сатоши преди края

Най- голямата изненада от изследването, което прави Пийт, е намирането на редица разговори, проведени в реално време, между потребителите на Биткойн относно Сатоши Накамото.

Пийт Рузо споделя, че вижда как отношението им към него се променя с течение на времето.

От забелязаното, Пийт споделя също така, че мнението на потребителите за Сатоши е преминало през три фази. Имало е период в началото на 2010, когато повечето потрбители са откривали софтуера. Вторият период е когато Сатоши започва по-активоно да утвърждава своите права над кода.

И най-накрая, последния период, който е в края на 2010г., потребителите изцяло са се отделили от Сатоши. Някой са се шегували с неговия пол и сексуалност и са говорили доста свободно, и открито за разочарованията, за които той е бил виновен поради невъзможността да отговори на многобройните им изисквания.

7. Сатоши е премахнал името си от Биткойн софтуера преди да си тръгне

Сатоши официално е „напуснал“ Биткойн, премахвайки името си от листа,

в който са авторските права на софтуера, като оставя кода на всички „разработчици на Биткойн“.

Това напълно се покрива с нашето разбиране за Сатоши като човек, чиято отдаденост, старателност и умението му да запази своята сигурност му позволяват да остане загадка и днес.

Това премахва всякакво съмнение относно това дали Сатоши е възнамерявал да напусне, дори и ако мотивацията зад хода му все още остава загадка .

Превод: Бояна Гузгунова

/заглавието е на редакцията/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви