Силният алкохол е особено вреден, ако го пиете на гладно, но глътка шампанско или вино със сирене или сьомга може да бъде аперитив, който да активира ензимната система, заяви главният нарколог на Москва Евгений Брун пред РИА Новости.

„Всеки лекар ще ви каже, че няма безопасна доза алкохол. Но нека не бъдем прекалено строги и консервативни – мнозина си позволяват алкохол по празниците. А ако следваме културата на пиене, тогава трябва да споменем, че алкохолът може да послужи като аперитив, но не бива да ни става навик. Иначе в много малки количества – например глътка шампанско или вино със сирене или сьомга могат да са добър старт на една изискана вечеря или обяд. Но в никакъв случай не пийте какъвто и да било алкохол на гладен стомах. Французите пият по време на хранене, германците след хранене, а руснаците пием на гладно – това е ужасно погрешно и опасно“, каза Брун.

Според него пиенето на алкохол на гладно може да причини алкохолен инсулт, несъзнавана форма на интоксикация. Следователно трябва да хапнете и след това да пиете, при това умерено. Трябва да има възможно най-малък прием на алкохол, а интервалите между консумацията да са възможно най-големи, съветва лекарят.

Не бива да се забравя, че всеки алкохол причинява дразнене на стомашната лигавица и последващи микротравми.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви