кухня
Колкото и чисто да изглежда, в кухнята има изненади

Колкото и да чистим и дезинфекцираме у дома, няма как да сме сигурни, че сме се справили с всички микроби.

Във всеки дом присъстват предмети, които са потенциална заплаха, особено ако не се грижим редовно за тях и не ги почистваме правилно.

Vbox7 събра в канала си „7-те НАЙ“ кои са мръсните предмети у дома, както и как да ги използваме правилно, за да не се превърнат в развъдник на микроби:

Дъската за рязане

Зеленчуци, риба и месо са само част от нещата, които режем върху дъската. В резултат на това учените намират върху нея бактерията колиформ, която е част от семейството на бактериите, включващи салмонела и ешерихиа коли.

Съвет: Използвайте дъски от непорести материали, а ако са дървени трябва да са направени от твърда дървесина като клен. Важно е да имаме отделна дъска за суровите меса, за да предотвратим разпространението на бактерии. След всяко използване на кухненската дъска е добре да я измиваме, а за дълбоко почистване можем да използваме комбинация от лимонов сок, сол и светъл оцет.

Кухненската гъба

Според учените над 75% от гъбите и кухненските парцали имат колиформни бактерии по тях. Това е така, защото използваме гъбите, за да изтрием всичко, не винаги ги почистваме, а влагата, която остава в тях дава добри предпоставки за развитието на бактериите.

Съвет: Почиствайте редовно кухненската гъба като я поставите в миялната машина или за няколко минути в микровълновата. Специалистите съветват да я сменяме на всеки две седмици или да използваме микрофибърна.

Кафе машината

Най-често използваният уред в домакинството се очертава и един от най-мръсните. В 50% от тестваните кафе машини е открита плесен във водния резервоар.

Съвет: Винаги след употреба на кафемашината е добре да избършем водния резервоар с хартиена кърпа. Веднъж седмично е добре да го измием със светъл оцет, като изсипем 4 чаши и оставим 30 минути да престои в резервоара, а след това оставим оцета да премине през кафемашината. Производителите препоръчват почистване поне веднъж месечно.

Копчетата на печката

Макар да е място, за което много от нас не мислят, копчетата на печката са едно от най-мръсните неща в кухнята. Докато готвим, често се случва да забравим да почистим ръцете си, да разлеем нещо или храната да опръска печката, а това са добри предпоставки за появата на микроби.

Съвет: Отстранете копчетата и ги измийте с топла вода и сапун. Често това е най-доброто решение за почистване.

Кранчетата на мивките

Отивайки да си измием ръцете, често по тях имаме остатъци от храна или мръсотия, които остават по кранчетата на мивката, както в кухнята, така и в банята. Върху тях учените намират плесен и колиформни бактерии.

Съвет: Когато чистите мивката задължително почистете и кранчетата, а защо не и дръжката на хладилника. Важно е да го правим често, като можем да използваме почистващ дезинфекциращ препарат или кърпички.

Поставката за четката за зъби

Колкото и добре да почистваме четката си за зъби, след като сме я използвали, винаги част от водата попада в поставката. Именно там е идеалното място, където да се развият бактерии.

Съвет: Веднъж или два пъти седмично можете да почистите поставката в съдомиялна машина или да я измиете със сапун и топла вода, а след това подсушите с кърпа.

Кухненската мивка

В нея измиваме зеленчуци и плодове, поставяме мръсните чинии с остатъците от храна, а често почистваме и различни предмети от бита. Именно затова не е чудно, че в 45% от изследваните кухненски мивки са намерени вредни колиформни бактерии.

Съвет: Веднъж или два пъти седмично е добра да почистваме мивката с дезинфекциращ препарат, а канализацията можем да почистим с разтвор от вода и белина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви