Просто трябва да забравите всичко това
Просто трябва да забравите всичко това

Много автомобилни митове се предават от поколение на поколение. В крайна сметка някои от тях се приемат за даденост, защото са научени от родителите ни (на които е прието, че трябва да вярваме) или пък са били повтаряни многократно. Голяма част от тях не отговарят на истината и трябва просто да бъдат забравени.

Изданието Popular Mechanics събра на едно място 20 такива твърдения, като повечето от тях са напълно фалшиви, а в малка част има известна доза истина. За съжаление, те съществуват и в наши дни и въпреки, че не са верни, все още се разпространяват сред шофьорите.

1. Първокласното гориво ще подобри ефективността на вашия автомобил
Някои автомобили наистина се нуждаят от бензин с по-високо октаново число,

но ако това не е посочено изрично в ръководството на колата ви, просто губите пари,

като сипвате по-скъпо гориво. То няма да промени нищо.

2. Всички гуми се сменят едновременно
Това изобщо не е така. Наистина можете да замените само една гума, стига да е подобна на тези, които вече имате. Някои експерти обаче препоръчват да заменяте гумите по двойки (двете отпред или двете отзад).

3. Използването на мобилния ви телефон, докато зареждате, може да предизвика експлозия
Сигурно сте забелязали табелите на бензиностанциите, които забраняват употребата на мобилен телефон. Какво обаче би станало, ако тази забрана бъде пренебрегната? Ами нищо, тъй като все още не е доказана връзка между безжичната технология и парите, отделяни от горивото.

4. Електрическите автомобили са по-податливи на пожар
Няма доказателства, че електрическите автомобили са по-склонни да се запалят в сравнение с „обикновените“ автомобили. Да, напоследък на подобни инциденти се обръща повече внимание, но това се дължи на интереса към електромобилите, чийто брой все още е нищожен в сравнение със стандартните коли с двигатели с вътрешно горене.

5. Ще получите повече бензин, ако зареждате сутрин
По-хладният въздух означава по-плътно гориво, така че ще получите повече бензин, ако зареждате рано сутринта.

Това съвсем не е така,

защото температурата на газа всъщност не се променя през целия ден.

6. Трябва да смените охлаждащата течност и въздушните филтри, когато ви сменят маслото
Вашият механик може да ви препоръча да ги смените, когато смените маслото, но всъщност това не е нужно. Проверете предварително ръководството на автомобила си за инструкции, в които да е указано колко често трябва да го правите.

7. Трябва да сменяте маслото на колата си на всеки 5000 км
Това е просто един от митовете, които са имали смисъл при старите превозни средства. Новите двигатели вече не изискват толкова честа смяна на маслото.

8. Двигателят трябва да се загрее, преди да потеглите в студено време
Този стар мит също не се отнася за съвременните автомобили. Някои експерти препоръчват да изчакате около 30 секунди, преди да започнете да шофирате, което много хора неволно ще направят така или иначе.

9. По-големите автомобили са по-безопасни при катастрофа
Обемът и теглото на автомобила всъщност не са толкова важни, колкото някои хора си мислят. Много от малките автомобили може да са малко по-малко безопасни, но разликата между хечбека със стандартни размери и кросоувъра е незначителна. Тя ще се свежда до конкретната марка и модел.

10. Ако бензиновият резервоар на автомобил бъде прострелян, той ще избухне
В предаването „MythBusters“ по Discovery Chanel всъщност вече тестваха това твърдение и останаха разочаровани от резултатите.

Куршумите просто минаха през резервоара. Няма пожар, няма експлозия.

11. По-ниското окачване е по-добро
Всеки обича лоурайдърите (превозни средства със снижено окачване). Те изглеждат по-ефектно, но има ли смисъл от това? Зависи от няколко фактора.По-късите пружини ще бъдат по-твърди и ще окажат влияние върху управляемостта, но проблемът е, че повечето автомобили просто не са подготвени за това. Така че, ако мислите да закупите комплект за снижаване на окачването, първо проверете дали той става за вашата кола.

12. Реактивното гориво ще направи колата ви по-мощна
Ако това гориво се използва в самолети и те са бързи, тогава би трябвало, ако го сложите в колата си и тя да стане по-бърза. Само че, не е така. Реактивното гориво се прави за самолети, а не за автомобили. Не бихте заредили дизелов двигател с бензин, нали? Принципът е същият!

13. Редовните настройки на двигателя са добри за вашата кола
Вярно е, че някои стари автомобили трябваше да бъдат настройвани през годините, за да се представят по-добре. Но това да се прави редовно в днешно време няма смисъл, тъй като компютрите ще проверяват дали има нещо, което трябва да се направи. И ще ви информират навреме.

14. Чиповете правят вашата кола по-бърза
Препрограмирането или пълната подмяна на ECU (блока за управление на двигателя) на автомобила може и да окажат влияние върху изходната мощност. Това обаче не се отнася за масово продаваните евтини чипове, които се продават в e-Bay и за които се твърди, че увеличават мощността.

15. Студените въздухозаборници добавят мощност към вашия двигател
Студеният въздух има по-висока плътност и следователно е по-добър за двигателя в сравнение с горещия въздух.

Всмукването на студен въздух обаче няма как да се отрази на производителността.

16. Автомобилът губи повече гориво при стартиране, отколкото на празен ход
Трябва ли да изключите колата си или да я оставите да работни на празен ход, за да спестите гориво? Зависи от това, дали имате стара или по-нова кола. В днешно време повечето автомобили дори имат система старт-стоп, така че това говори за икономията на гориво при изключване на двигателя.

17. Технологиите спасяват лошия шофьор
Никакъв контрол на сцеплението, контрол на стабилността, система поддържане на лентата или допълнителни сензори няма да коригират действията на лошия шофьор. Да, тези технологии със сигурност помагат, но те просто не замества човека зад волана.

18. Всички кросоувъри са добри извън пътя
Вярно е, че някои може да се справят прилично, но много от тях дори не са превозни средства със система за задвижване на четири колела. И дори тези, които имат подобна система, са настроени да се карат по пътя, а не извън него.

19. Автоматичните скоростни кутии са по-лоши от ръчните
Много хора все още вярват, че автоматичните скоростни кутии не са забавни. Те може да не се чувстват по същия начин при шофиране, но по отношение на производителност, скорост и разход на гориво понякога дори превъзхождат ръчните кутии.

20. Покупката на кола е инвестиция
Вярно е, че някои автомобили се превръщат в ценни класики, които струват много пари. Това обаче отнема време и пари, а трябва и късмет. Като цяло автомобилите са амортизират много бързо и няма как да бъдат добра инвестиция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви