Добро утро!
Започва един прекрасен ден

Добро утро в петък 07.05.2021

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 5,57ч. и ще залезе в 20.16ч. Температурата ще бъде между 15 и 23 градуса. Ще бъде предимно облачно. Вятърът ще е умерен от югоизток със скорост 5,7 м/сек.

Късметче за деня

Не забравяй, че земята обича да усеща босите ти крака и ветровете копнеят да играят с косата ти.

Халил джубран

Събитията на този ден

558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция.

1099 г. – Кръстоносците достигат Йерусалим по време на Първия кръстоносен поход.

1663 г. – В Лондон е открит кралският театър в Друри Лейн.

1832 г. – Великите сили одобряват на конференция в Лондон баварския владетел Отон за крал на Гърция.

1895 г. – Руският учен Александър Степанович Попов демонстрира пред Руското физико-химично общество своето изобретение – първия в света радиоприемник.

1909 г. – Алберт Айнщайн е избран за професор по теоретична физика в Цюрихския университет.

1915 г. – Първата световна война: Английският лайнер Лузитания е потопен от германска подводница, като загиват 1198 души от общо 1962, намиращи се на борда му. Атаката накланя американското общественото мнение срещу Германската империя и ускорява влизането на САЩ във войната.

1919 г. – Съставено е Правителство на България (39), начело с Теодор Теодоров.

1936 г. – Основан е футболен клуб Локомотив Пловдив.

1937 г. – В САЩ е излъчено първото радиопредаване, което достига от западния до източния бряг.

1945 г. – Втората световна война: Генерал Алфред Йодл подписва в Реймс, Франция, безусловната капитулация на Германия, с което страната приключва участието си във войната. Документът влиза в сила на следващия ден.

1945 г. – България във Втората световна война:Първа българска армия в Австрия се установява в село Фьолкермаркт в област Каринтия където в Клагенфурт същия ден командващия Първа БА генерал Владимир Стойчев се среща с генерал Уилям Кейтли командващ Трета английска армия с когото е подписано спаразумение за очертаване на демаркационна линия между българските и английските войски в източна Австрия.

1946 г. – Основана е компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 служители, която по-късно е наречена Sony.

1992 г. – Космическата совалка Индевър е изстреляна за първи път.

1999 г. – Папа Йоан Павел II отива в Румъния и така става първият римски папа, посетил Източноправославна страна след Великата схизма от 1054 година.

1999 г. – Бомбардировка на китайското посолство в Белград.

2000 г. – Владимир Путин полага клетва като втори демократично избран президент на Русия (след Борис Елцин).

 Рожден ден

165 г. – Юлия Меса, знатна римлянка († 224 г./226)

1605 г. – Никон, Патриарх московски и всерусийски († 1681 г.)

1833 г. – Йоханес Брамс, германски композитор и пианист († 1897 г.)

1840 г. – Пьотър Чайковски, руски композитор († 1893 г.)

1892 г. – Йосип Броз Тито, президент на Югославия († 1980 г.)

1901 г. – Гари Купър, американски актьор († 1961 г.)

1914 г. – Андрей Гуляшки, български писател († 1995 г.)

1919 г. – Ева Перон, първа дама на Аржентина († 1952 г.)

1928 г. – Георги Русев, български театрален и кино актьор († 2011 г.)

1930 г. – Пеньо Пенев, български поет († 1959 г.)

1964 г. – Долорес Арсенова, български политик

1967 г. – Добрин Векилов, български музикант

1969 г. – Катерина Малеева, българска тенисистка

1976 г. – Томас Биаджи, автомобилен състезател

1983 г. – Гари О’Конър, шотландски футболист

1998 г. – Михаела Маринова, българска певица

 Празник

Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията. На 7 май през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие в Санкт Петербург. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник.

Устройството е имало кохерер и електрически звънец с чукче, с което са приемани сигнали, излъчени с морзовата азбука. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“ започва да работи радиостанция, а на 1 май 1912 г. влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“.

Впоследствие, радиото навлиза в масова употреба и в България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

Хороскоп

Овен

Днес не е най-добрият ден за начало на нова работа. За бърза реализация на оригиналния Ви замисъл ще пречат неподходящото настроение или прекомерната чувствителност на околните към ставащото.

Чуждите проблеми ( в това число и преживяванията на другите хора) , може да Ви интересуват по-силно от Вашите собствени.

Не са изключени неуместни романтични спомени, парализиращи волята Ви. През това денонощие е много важна емоционалната хармония между Вас и Вашите близки.

Постарайте се да нямате тайни едни от други, освен най-невинните.

Телец

В момента всички наоколо са толкова заети, че е възможно да гадаете какво е останало за Вас. Ако не пожалите времето, в което може да се огледате наоколо си, ще идите няколко свободни крайща.

Които можете да вържете на възел. Днес е идеален ден за приключване на задачи, проекти и даже на незавършени разговори.

Неотдавнашни предсказания на член от Вашето семейство, ще се сбъднат напълно. Макар и да не сте във възторг от това, трябва да признаете , че този човек е бил прав.

Близнаци

Ако всички Ваши мисли са ангажирани от мисълта, как то-весело да се развличате, нима звездите могат да застанат на Вашия път? Ако някой има достатъчно енергия, за да продължава веселието, това сте Вие, а да поспите може и по някое време по-късно.

Само не се престаравайте. Очакват Ви още доста интересни неща, така че ще е обидно да пропуснете някое от тях само защото не сте си отпочинали по-рано.

Рак

Днес здравият разум Ви изневерява. Ще се захващате с най-безперспективните проекти и ще хабите много усилия в опити да ги реализирате. Ловките манипулатори умело ще си играят с Вашите чувства принуждавайки Ви да правите още и още нови инвестиции( на пари, време и духовна енерхия) в изключително безперспективни занимания.

Слушайте тези, които Ви критикуват, защото в техните забележки все пак може да намерите здраво зърно. Много трудно ще различавате лъжата от истината, тъй като интуицията загадъчно ще мълчи, а логиката ще се окаже безполезна.

Лъв

За предпочитане е през този ден да останете на саме със своя любим човек и да поговорите от сърце. Това съвсем не значи, че са се натрупали някакви проблеми, които спешно трябва да се разрешат .

Ако все-пак решите да си отговорите на въпроса как стоят нещата, все-пак ще стигнете до някакъв резултат

Дева

Не само че обмисляте всичко, а и действията Ви са дълбокомислени. Представяте си, как би могло да се промени всичко в дълбочина, а не да дейставате повърхностно.

Бихте искали още по-дълбоко разбиране от средата, която обитавате. Заемете се с това – днешният ден е много подходящ.

Везни

Идеален ден за покупки и придобивки, особено на неща, придаващи уют на дома ви. Най-вече днес ще ви вълнуват сигурността и надеждността на нещата.

Днес лесно могат да ви извадят от равновесие, затова не обръщайте прекалено внимание на всичко, което ви казват.

Скорпион

Проявете максимум топлота и съпричастност към своята половинка. Даже и не можете да си представите колко са и нужни Вашата подкрепа и разбиране на нейните проблеми.

Тя съвсем няма да Ви каже, че при нея нещо не е наред, а Вие и не питайте… Просто бъдете през този ден малко по-ласкави от обикновено…

Стрелец

Опитайте се през този ден да не усложнявате прекалено онова, което става между Вас и човекът, по който въздишате всяка нощ.

Днес ще бъдете склонни към дълбоки размисли, и би било идеално, ако успеете да избегнете депресията.

Козирог

Вашият любим човек днес ще поеме пълна отговорност за всяко Ваше действие или крачка. Съвсем ясно е, че може да направите така, че той да съжалява за това, ако се наложи да се срамува за някоя Ваша постъпка, но звездите съвсем не Ви препоръчват, да се държите по такъв начин. Нали пак ще се виждате?…

Водолей

Настроението Ви не може да бъде наречено конструктивно. По непонятни причини сте готови по-голямата част от времето си да посветите не на някаква полезна дейност, а в търсене на виновника за Вашите стари и неотдавнашни, действителни и мними беди.

Голямо е желанието Ви да напишете изобличително писмо на бившия си началник, да изкажете претенциите си към колегите, както и да направите закъснял „разбор” на човек, с когото някога сте били близки.

Не правете нищо такова, а просто се стегнете и се огледайте наоколо. И помнете, че когато с мислите и чувствата си се намирате в миналото, настоящето просто минава покрай Вас.

Риби

Това е един от онези дни, в които може да разчитате на успех в играта и на неочаквано попълване на собственото портмоне.

Може да се окаже , че имате възможност да се възползвате от общоте ресурси на някаква неформалн общност.

Началникът или партньорът в същото време ще са склонни да оценят по достойнство Вашия принос, само че благодарността съвсем не е задължително да се иаразява във финикийски знаци.

Възможно е просто от сърце да Ви поблагодарвт за оказаната помощ, и да Ви обещаят в бъдеще да Ви се отплатят със същото.

Източник: https://lamqta.com/

Какво да прочетем

Френското булчинско магазинче
Нова романтична книга

На пазара вече може да откриете „Френското булчинско магазинче” от Дженифър Дюпий – история за бягствата от реалността, които никога не носят спасение.

Американската писателка създава красива история, която успява да заплени, искрено да трогне и да предложи утеха на читателя тогава, когато тя изглежда недостижима.

Лариса Пърл току-що се е разделила с приятеля си, изгубила е работата си, а майка ѝ страда от прогресираща деменция – все проблеми, които младата жена няма как да реши с магическо щракване на пръстите си. Единственото, което ѝ остава, е да избяга.

Оставяйки всичко зад себе си, тя взема бързо решение да се върне в родния си град, за да се грижи за имението на старата си леля. А това спонтанно пътуване ще промени завинаги живота ѝ.

Защото в малкия булчински магазин във френски стил, покрай който случайно минава, Лариса открива най-красивата сватбена рокля на света. Рокля, заради която си струва да прекроиш реалността и да нарисуваш нова.

Безкрайно човечен и фин в стила си, „Френското булчинско магазинче”  е роман, скрил в сърцето си спасение. Стига човек да е готов да го понесе.

 Виц

Един пристига на работа със синина под окото.

– Кой те фрасна? – питат колегите.

– Жената.

– Че защо?

– Защото й говоря на “ти”.

– Само заради това? Я разкажи как стана!

– Значи, лягаме си. И тя ми казва: “Тоше, знаеш ли, ние отдавна не сме се занимавали със секс…” Пък аз, идиотът, Я отвърнах: “Не ние, а ти”…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви