Папа Франциск в събота стартира едномесечен молитвен маратон, за да ускори края на пандемията от коронавируса с молитва в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана пред около 150 вярващи.

Аржентинският понтифик отправи встъпителна молитва, за да започне поредица, която ще се излъчва всеки ден този месец в 1600 GMT от различни католически светилища по целия свят, допълна БГНЕС.

Те варират от Фатима в Португалия и Лурд във Франция до светилища в Полша, Нигерия, Куба и Южна Корея, както и базиликата на светилището на Непорочното зачатие във Вашингтон.

Франциск, който заяви, че се моли за „раненото човечество“, ще завърши поредицата молитви в параклиса на Ватиканските градини на 31 май.

Участниците в цикъла молитви се приканват да се молят за прекратяване на пандемията и за нормализиране на обществото.

Франциск оплака „драматичната настояща ситуация, заредена със страдания и безпокойство“, около 16 месеца след появата на вируса за пръв път в Китай, преди да се разпространи бързо по целия свят, убивайки повече от три милиона до момента и причинявайки огромни икономически разрушения.

Папата призова за закрила на опечалените, които са загубили близки, „погребани понякога по начин, който ранява душата“, предвид ограниченията на социалното дистанциране.

Понтификът призова Дева Мария да „осветява духовете на мъжете и жените на науката, за да могат да намерят добри решения за побеждаване на този вирус“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви