Айтозлии посрещат Великден с 14-метров православен кръст, който се издига на едно от най-високите места над града

Той се намира във вилната зона на града, в местността „Слънчева лъка“, в близост до Асфалтова база. Построен е по каноните на православната църква.

Идеята за поставянето на кръста не е скорошна. Тя е на Милен Йовчев – баща на няколкократния шампион по мотоциклетизъм Николай Йовчев. За работата по изработването и монтирането му, която отнема почти година, разговаряхме с другия му син Йовко, който работи в местната полиция. Подготовката е започнала още, докато е бил жив отец Ромил.

Мястото не е избрано случайно. То е високо и достатъчно открито, за да може кръстът да се вижда от всички острани. Било е собственост на общината, но с личната подкрепа на кмета Васил Едрев, е продадено на сем. Йовчеви, за да се реализира тази благородна идея. Общината е помогнала и с други дейности при изграждане на кръста.

Месеци наред е отнело облагородяването на мястото, което е било обрасло с брястове. „Всичко беше гора и камъни, почистихме го с помощта на много айтозлии“, разказа Йовко. „Наложиха се доста изравнителни дейности. Изсипани са 50 „Камаз“-а с пръст за заравняване, 20 кубика бетон е излят в земята. Положени са 3,5 м основи“, добави още за техническите подробности на проекта Йовко.

Много местни жители са се включили в направата на металната конструкция на кръста, като най-голяма е заслугата на Георги. /бел. ред. за съжаление Йовко не знае фамилното му име, но му благодари от сърце/.

Няколко дни преди Цветница кръстът е бил издигнат, а осветлението е включено точно на празника.

„Имахме идея на 8.05. да осветим кръста, но някои довършителни работи ще ни възпрепятстват да го направим. За съжаление дъждовете ни попречиха да сме готови за тази дата“, продължи разказа си Йовко.

Сливенска епархия е дала съгласието си за узаконяване на кръста

От името на семейството си Йовко Миленов благодари на всички айтозлии за помощта, която са оказали при изграждане и поставяне на кръста. „Трудът на хората е доброволен, фирмите не взеха и стотинка за материалите и направата на кръста, за което сме им благодарни“, добави още той.

Видеото, което набира популярност, е дело също на айтозлия – Мариян Вълчев

Това, което вълнува всеки, който види клипа, е мотивът за поставяне на кръста. Разбрахме го и ние, но нека го кажем най-общо така – за здравето на всички айтозлии и свързани с този древен град, където и да са по света!

„С този кръст искаме младите хора да не губят вярата си! Времената са трудни. Много хора загубиха близките си в тази пандемия, загубиха работата си, затвориха бизнеси. Ако загубим и вярата си, нищо не ни остава“, каза в заключние Йовко и пожела светли празници на всички християни!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви