Алепу
Новият собственик нагло продължава да строи

„Главболгарстрой“, чиято  дъщерна фирма „ГБС Турс“ ЕАД стана партньор в „Алепу Вилидж“ през 2016 г.,  потвърди, че правата по проекта са продадени на Стоян Василев.

Василев сам се представя като  строителен предприемач, хотелиер, ресторантьор и председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на Приморско. Той беше кандидат за кмет на Приморско, издигнат от местата коалиция МИР (партиите ВОЛЯ и БЗНС), а сега е част от общинския съвет, избран от листата на малката партия МИР.

От ГБС обясняват оттеглянето си така:

„Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 г. – собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията „Алепу Вилидж“ АД. През 2016 г.

„ГБС Турс“ ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на „Алепу Вилидж“ АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс „Св. Тома“, както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище, криещо опасност за живота и здравето на хората, преминаващи по прилежащия асфалтов път и ползващите плажа.

Застрашени са разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище „Св. Тома“.

Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив „Дюни“, както и на намиращия се в съседство плаж „Аркутино“.

Холдингът, стъпвайки на над 50-годишната си история, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти, казват от фирмата.

Дружеството „ГБС Турс“ ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на г-н Стоян Василев.

Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър“, посочват от „ГБС“.

Строителството  на „Алепу вилидж“ взриви общественото мнение, защото захапва един от последните диви и красиви плажове на южното черноморие (точно там е снимана финалната песен на култовия български филм „Оркестър без име“).

Острите реакции срещу поредния курортен комплекс, застрашаващ свободния достъп до пясъка, принудиха властите да шикалкавят и да обясняват, че строежът на брега бил подпорна стена за блокиране на активирало се свлачище, а стената щяла само малко да бъде надградена и разкрасена с китни вилички и зелени пасажи.

Казусът стигна до прокуратурата, а след това и до съда, който постанови, че „Алепу Вилидж“ е незаконен обект.

„Присъдата“ не е окончателна и подлежи на обжалване. Но все пак е странно, че точно в този момент се оказва, че има смяна на „собственика на строителното разрешително“.

Делото за „вилиджа“ бе образувано през юни 2020 година.

През февруари т.г. съдът се произнесе – установени са документни и други престъпления, разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез с разпоредбите на закона (липсват законосъобразно изработени инвестиционни проекти).

В хода на съдебното производство е било установено дори фалшифициране на подписи.

„Този строеж е абсолютно незаконен и следва да се процедира като с всеки незаконен строеж, т.е. да бъде премахнат“, категоричен е прокурорът по делото Христо Колев.

Миналото лято се появи онлайн презентация на  проекта „Алепу Вилидж“, за който плеяда висши чиновници упорито и нагло обясняваха, че е само подпорна стена.

 Според официалното описание на обаче „Алепу Вилидж” e:

„туристическо селище, състоящо се от апартаментни сгради с жилища за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация“.

Апартаментната зона е проектирана с обособени жилищни секции с общо 87 броя апартамента, ситуирани на североизток.

Алепу
Подпорна стена с апартаменти

Първите три секции, прилежащи на улицата, са триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции представляват едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани, който слизат по терена, следвайки главната алея.“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви